e learning nvj

— woensdag 20 december 2017, 16:49 | 0 reacties, praat mee

André Kesseler nieuwe interim-hoofdredacteur KIJK en Know How

Foto: KIJK

Hoofdredacteur worden? Liever niet. Dat hield KIJK-redacteur André Kesseler zichzelf jarenlang voor. “Er was altijd wel iemand anders die die klus wilde klaren, en ik genoot echt van mijn werk als redacteur”, stelt Kesseler, die 25 jaar geleden als stagiair bij het blad begon. “Ik was bang dat kwijt te raken. Als hoofdredacteur word je toch meer een soort manager en kun je jezelf niet meer dagenlang terugtrekken om een verhaal te schrijven.”

En toch zwaait Kesseler per 1 december, op interim-basis, met de scepter bij ‘zijn’ KIJK en bij zusterblad Know How. Na het vertrek van de vorige interim-hoofdredacteur, Tonie Broekhuijsen, een half jaar geleden, zocht KIJK via een sollicitatieprocedure naar een vervanger. Een geschikte kandidaat werd echter niet gevonden. In de tussentijd gaf Kesseler samen met redacteur (en nu interim-chef) Naomi Jansen leiding aan het blad.

Hoewel die samenwerking goed verliep en het tweetal het vaak eens was over de te varen koers, stelt Kesseler dat er toch behoefte was aan iemand die, als dat nodig is, knopen doorhakt. “Ik kreeg steeds meer energie van het bepalen van de koers. Zoveel dat ik, toen het nieuwe management van New Skool Media me vroeg of ik de taak op me wilde nemen, ‘ja’ zei. In ieder geval voor zes maanden. Daarna kijken we hoe het iedereen bevalt.”

Geen plasje plegen
Waar nieuwe hoofdredacteuren vaak meteen een restyling aankondigen omdat ze zelf een plasje over een magazine willen doen, opteert Kesseler ervoor om in eerste instantie veel bij hetzelfde te laten. “We hebben bij KIJK een heel trouwe lezersschare. Onze abonnee is gemiddeld al tien jaar lid van ons blad. Zij blijven niet voor niets. In zo’n geval moeten we denk ik geen al te grote veranderingen door gaan voeren.”

Wat KIJK wel gaat doen, is luisteren. Elke maand gaan Kesseler en Jansen tien abonnees (huidige en bedankers) bellen om ze te vragen wat ze van het blad vinden. “We hebben in het verleden wel met lezerspanels gewerkt, maar als je meerdere mensen om een tafel zet loop je toch het risico dat ze elkaar gaan napraten. We willen dingen goed doen voor de lezer, dus dan is het logisch dat je daar persoonlijk contact mee zoekt. Door mensen zelf te spreken hopen we te leren wat er beter kan. Op basis van die gesprekken gaan we kijken of we dingen anders gaan doen.”

En tijd om te schrijven? Dat is er nu minder. “We hebben een kleine redactie, waardoor ik ook maar een beperkt aantal taken kan delegeren. Ieders bord is al vol genoeg. Me afzonderen om aan een stuk te werken is lastiger, omdat er altijd wat tussendoor komt. Maar toevallig ben ik onlangs nog voor een interview op pad geweest. Dus misschien valt schrijven best met het hoofdredacteurschap te combineren.

Praat mee

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Marjolein Slats, waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Karin Bais

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.