persveilig seminar

— vrijdag 28 februari 2020, 12:32 | 0 reacties, praat mee

Amstelveen blijft bij eigen voorwaarden mediafonds

© Lex van Lieshout

Het college van B en W van Amstelveen legt de kritiek van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) over de opzet van het Amstelveense Stimuleringsfonds Lokale Media naast zich neer. Laatste wijziging: 28 februari 2020, 12:38

Mediawethouder Rob Ellermeijer liet de raadscommissie voor Burger en Samenleving deze week weten dat de onafhankelijkheid van het op te richten mediafonds ‘absoluut uitgangspunt’ blijft.

De manier waarop Amstelveen dit fonds (van 380.000 euro voor de komende drie jaar) wil inrichten noemde de NVJ eerder ‘ongelukkig’. Journalisten kunnen volgens het plan een subsidieaanvraag doen voor het maken van lokale producties, die door een nog op te richten mediaraad woren beoordeeld. In deze Mediaraad Amstelveen komen drie tot vijf leden die worden benoemd door B en W op voordracht van de gemeenteraad. Het college kan daarnaast ‘gemotiveerd afwijken’ van het advies van de mediaraad en zelf bepalen of er geld voor lokale onderzoeksjournalistiek wordt toegekend of tegengehouden.

‘Op deze wijze is het gewoon het paard achter de wagen spannen. Het wordt zo een middel van het gemeentebestuur om berichtgeving aan te sturen,’ zo stelde algemeen-secretaris Thomas Bruning van de NVJ eerder tegenover RTV Amstelveen.

De vorm van het fonds garandeert volgens Ellermeijer echter meer dan voldoende de onafhankelijkheid. Hij ontkrachtte eerdere meldingen dat hij zelf lid zou worden van de Mediaraad Amstelveen die de subsidies voor onderzoeksjournalistiek gaat verstrekken. De wethouder is alleen adviserend lid van de commissie die de leden van de Mediaraad gaat benoemen.

Over twee weken stemt de raad over het voorstel om het Stimuleringsfonds Lokale Media op te richten.

Bekijk meer van

Mediafonds Lokale media

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.