— donderdag 8 maart 2018, 09:28 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse zender Sinclair dwingt nieuwslezers tot verplichte nepnieuwstirade

De vacaturepagina van Sinclair Broadcast Group | SBG

In de Amerikaanse mediawereld is ophef ontstaan over een decreet van zender-eigenaar Sinclar Broadcast Group aan dochterstations. Daarin wordt verwacht van presentatoren dat ze in de eerste persoon een vooraf opgestelde tekst oplezen, die onder meer berichtgeving waarin Trump figureert als 'nepnieuws' moeten afserveren.

De voorgeschreven tekst bevat zinnen in de ik-vorm en beklaagt het feit dat nieuws ‘ongecontroleerd’ wordt uitgezonden. De litanie over vermeend nepnieuws lijkt sterk op klachten van president Trump, schrijft CNN’s Brian Stelter.

De instructies voor de promo’s, getiteld anchor delivered journalistic responsibility message, moeten strikt worden opgevolgd. Het zou de ‘journalistieke integriteit’ van Sinclair rond waarheidsvinding omvatten. Na de introductie in de ik-vorm moeten nieuwslezers uitvaren tegen media “die hun persoonlijke voorkeuren, vooroordelen en agenda inzetten om te bepalen wat mensen moeten denken.”

Sinclair nam vorig jaar voor in totaal 6,6 miljard dollar Tribune Media over, dat 42 televisiestations runde. Sinclair zelf had er toen al ruim 170. De steenrijke familie achter Sinclair probeert via de stations een zeer rechts geluid uit te dragen. Ten tijde van de overname heeft HBO’s Last Week Tonight de werkwijze van de Sinclair-groep al eens onder de loep genomen:

De overname wordt nog door toezichthouder FCC gewogen, maar er wordt door Democratische politici en concurrenten geklaagd dat de Trump-FCC niet al te streng kijkt.

Aan het eind van elke promo worden kijkers uitgenodigd om hun mening in te zenden. Opmerkelijk genoeg moet dat niet naar het lokale station maar naar het Sinclair-hoofdkantoor.

Bekijk meer van

Sinclair Broadcast Group

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.