— vrijdag 16 februari 2018, 10:31 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse scholier interviewt klasgenoten over wapenwetgeving tijdens schietpartij

Een demonstratie tegen wapenbezit na de schietpartij op de Marjory Stoneman Douglas-school. Foto: ANP / EPA / Giorgio Viera

Moeten de wetten rondom pistolen en geweren aangescherpt worden? Het is een vraag die in de Verenigde Staten veel gesteld wordt, met duidelijke voor- en tegenstanders. De Amerikaanse scholier en aspirant-journalist David Hogg gaf die discussie deze week echter een nieuwe dimensie, toen hij besloot klasgenoten te interviewen terwijl een schutter het vuur opende op zijn school in Florida.

“Ik heb eigenlijk niets nieuws te zeggen. Als je hier om je heen kijkt zie je hoe mensen zich samen verstoppen voor de schutter. Zo zou het niet moeten zijn”, zegt een van de door Hogg geïnterviewde scholieren in de video, die door meerdere media werd gepubliceerd. “Sorry. In mijn hoofd klonk dat verhaal veel duidelijker.”

‘Wat is mijn verhaal?’
Hogg, die als vrijwilliger werkt bij een lokale krant en werkzaam is voor het tv-station van zijn school, nam de interviews af terwijl een 19-jarige ex-leerling op woensdag zijn school – de Marjory Stoneman Douglas High School – beschoot. Daarbij kwamen zeker 17 mensen om. Terwijl hij wilde vluchten werd hij met andere leerlingen een klaslokaal ingeloodst, om te schuilen.

“Ik kon alleen maar denken: Welke impact heb ik gehad? Wat is mijn verhaal als ik hier sterf?”, vertelde hij na afloop aan Time. “Het enige wat ik kon doen was mijn camera tevoorschijn halen en de verhalen van anderen vastleggen. Als we hier allemaal zouden sterven, zouden we onze boodschap alsnog de wereld in kunnen sturen.”

Afgestompt
Een van de scholieren die Hogg interviewde gaf eerlijk toe zelf gestreden te hebben vóór het recht om een geweer te mogen houden. “Ik wilde lid worden van de NRA (National Riffle Association, een van de grootste voorvechters voor geweerbezit, red.). Maar deze ervaring heeft mijn standpunt veranderd. Ik wil niet de persoon achter een geweer zijn. Ik wil niet de persoon zijn die een kogel op iemand anders richt. Het feit dat er nu kogels op mij, mijn klasgenoten, mijn leraren en mijn mentoren heeft mijn ogen geopend: we moeten wapenbezit aan banden leggen in dit land.”

De scholier in kwestie beklaagt zich verder over het feit dat ze merkt dat mensen afgestompt zijn door het geweld. “Toen ik mijn zussen sms’te dat ik veilig was, reageerden ze grappend. Dat is een probleem in onze gemeenschap. De meest effectieve manier om dat aan te pakken is door de wetten rondom eigenaarschap van geweren aan te passen.”

Bekijk meer van

Verenigde Staten David Hogg

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.