banner festival 23

— woensdag 29 januari 2020, 09:34 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse minister Pompeo straft publieke omroep NPR voor eerdere aanvaring

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo | Joe Raedle / AFP

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft, na ruzie met een journaliste van publieke omroep NPR, een andere NPR-journaliste zonder opgaaf van reden geweerd van een vlucht met minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Laatste wijziging: 29 januari 2020, 09:39

Afgelopen vrijdag gaf Pompeo een officiële verklaring uit waarin hij NPR-journaliste Mary Louise Kelly beschuldigde te hebben gelogen over de inhoud van een eerder interview. Kelly meldde dat Pompeo een met vloeken doorspekte tirade tegen haar had gehouden en haar had uitgedaagd “Oekraïne op de kaart aan te wijzen”.

Dat was niet alleen een metafoor: Pompeo liet een kaart aanrukken zonder landnamen. Kelly wees Oekraïne aan, Pompeo deed in zijn verklaring later alsof Kelly Bangladesh had aangewezen. Dat feit stoorde haar niet zo, stelt Kelly in een recent artikel in de New York Times.

“Ik besefte me dat het uitwisselen van beledigingen via interviews met journalisten zoals ikzelf wellicht, angstaanjagend genoeg, deze maand zo’n beetje het enige diplomatieke verkeer tussen de Verenigde Staten en Iran was geweest”, aldus Kelly. Minister Pompeo noemde de Amerikaanse media in zijn verklaring ‘volstrekt losgeslagen’.

Michele Kelemen, een correspondent voor NPR, lijkt in deze ruzie ook slachtoffer te zijn geworden: zonder opgaaf van reden mocht ze niet meereizen met een officiële vlucht van het ministerie. Journalistenverenigingen zien er enkel een wraakactie in.

Trump complimenteerde zijn minister gisteren voor de wijze waarop hij Kelly heeft aangepakt.

Bekijk meer van

Verenigde Staten NPR Mike Pompeo

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.