website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Amerikaanse importheffing op papier nekt lokale kranten

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 10 augustus 2018, 10:05

Foto: MaxPixel

Foto: MaxPixel

Nieuws De extra importheffing op Canadees krantenpapier die de regering van de Amerikaanse president Donald Trump in januari besloot in te voeren zorgt voor problemen bij talloze lokale printmedia. Dat stelt The New York Times. Door de extra heffing krijgen publicaties in zwaar weer het nog moeilijker, wat leidt tot ontslagen, een lagere verschijningsfrequentie en zelfs het sluiten van een lokale krant.

De door de heffing hogere kosten van krantenpapier doen onder andere pijn bij The Gazette, een krant in de plaats Janesville (Wisconsin). Door de prijsstijging loopt de prijs van het drukken op tot 740.000 dollar op jaarbasis. Om dat te compenseren heeft The Gazette inmiddels ontslagen aangekondigd en de krant dunner gemaakt. “We betalen een enorme prijs”, stelt uitgever Skip Bliss. “Ik ben bang dat we een hele moeilijke tijd tegemoet gaan en dat er wel wat publicaties gaan omvallen.”

The Gazette is niet de enige krant die het lastig heeft door de importheffing, die president Trump heeft ingesteld om Amerikaanse bedrijven te beschermen tegen wat hij ziet als oneerlijke concurrentie uit het buitenland. Zo heeft The Jackson County Times-Journal in de staat Ohio mede vanwege de verhoogde tarieven de deuren moeten sluiten. Een dozijn andere kranten heeft zijn verschijningsfrequentie teruggeschroefd, blijkt uit onderzoek van de actiegroep Stop Tariffs on Printers & Publishers.

Volgens onderzoek van de Charles River Association zal de prijs van papier in de Verenigde Staten de komende twee jaar met meer dan dertig procent gaan stijgen. Dat zorgt voor een totale extra kostenpost van een half miljard dollar voor Amerikaanse kranten. Meer bij The New York Times

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.