onderzoek covid en journalistiek

— donderdag 3 april 2008, 10:31

Allochtonen richten zich op Nederland

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar het dagelijks leven van allochtone stedelingen blijkt dat de meeste Nederlanders met buitenlandse achtergrond Nederlandse kranten lezen, Nederlandse tv volgen en Nederlandse sites bezoeken. Allochtone jongeren laten de zenders in de taal van hun ouders massaal links liggen, ontdekte het SCP. Het onderzoek ontkracht het beeld dat allochtonen geen kranten lezen. Ze lezen juist massaal kranten, en nog Nederlandse ook, meldt het Parool. Eén op de drie Marokkanen neemt zelfs alleen Nederlandse dagbladen ter hand en doet dat minstens een keer per week. Slechts één procent van de allochtonen kiest alleen voor kranten in de eigen taal. Daar staat tegenover dat één op de drie helemaal geen krant leest. Bij autochtone Nederlanders is dat één op de vijf. Het beeld dat allochtonen alleen naar via de schotel binnengehaald programma's kijken, klopt evenmin, aldus het SCP. Naar de 'herkomstzenders' kijken vooral allochtone vrouwen, ouderen, laagopgeleiden, net als de allochtonen die het Nederlands slecht beheersen. De jongere generatie kijkt nog amper naar de zenders in de eigen taal: slechts vijftien procent doet dit dagelijks. Meer in het Parool

Bekijk meer van

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.