— dinsdag 14 november 2023, 10:09 | 0 reacties, praat mee

Al ruim 42 journalisten omgekomen in Gaza-oorlog; bloedigste maand sinds CPJ met tellen begon

Een explosie in het noorden van de Gazastrook, gezien vanuit Israël. Het Israëlische leger IDF zegt de veiligheid van journalisten in Gaza niet te kunnen garanderen. | Ariel Schalit / Associated Press

In de oorlog tussen Israël en Hamas zijn volgens de laatste telling van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) de afgelopen maand zeker 42 journalisten en mediawerkers omgekomen. Het daadwerkelijke cijfer ligt vermoedelijk hoger, omdat CPJ alleen doden telt waarvan het de omstandigheden kon verifiëren. Laatste wijziging: 14 november 2023, 10:22

De afgelopen maand is de dodelijkste sinds CPJ - bijna 32 jaar geleden - met bijhouden van dodelijke statistieken begon. De 42 journalisten en mediawerkers zijn voor het grootste deel Palestijnen (37), met 4 Israëli en 1 omgekomen journalist uit Libanon.

Er worden drie journalisten vermist. Negen zijn gewond geraakt en dertien journalisten zijn door strijdende partijen opgepakt. Sinds de oorlog op 7 oktober begon met een onverwachte grensoverschrijdende aanval van Hamas zijn er volgens tellingen al ruim 12 duizend doden gevallen. De meesten (ruim 11 duizend) vielen in Gaza aan Palestijnse zijde.

Volgens CPJ onderzoeken ze verder berichten over intimidatie van familieleden van journalisten en vernielingen van redactiekantoren en privéwoningen van verslaggevers. Berichtgeving vanuit Gaza is extreem moeilijk en wordt meestal gedaan door lokale journalisten in dienst van nieuwsorganisaties.

Het Israëlische leger IDF stelde eind oktober dat het de veiligheid van journalisten in het conflictgebied niet kan garanderen. Persbureaus Reuters en AFP hadden IDF daarom gevraagd. Volgens de IDF kiest Hamas er met opzet voor om in de buurt van journalisten en burgers te blijven.

“De IDF richt zich op alle militaire activiteiten van Hamas in heel Gaza”, schreef de legertop aan de persbureaus. Gerichte beschietingen door Israël en haperende raketten van Hamas maken de situatie ter plekke onvoorspelbaar, stelt IDF. “Onder deze omstandigheden kunnen we de veiligheid van uw werknemers niet garanderen”, aldus de brief.

De lijst van doden en gewonden wordt doorlopend bijgewerkt.

Bekijk meer van

Gaza CPJ

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.