— maandag 14 juni 2010, 08:55

AIVD overhandigt volumineus Irak-dossier

Voormalig OnJo-redacteur Wil van der Schans ontving vorige week - per koerier - een pakket van inlichtingendienst AIVD. Het betrof een lijvig, 600 pagina's tellend dossier met documenten rond de Nederlandse voorbereidingen en betrokkenheid bij de inval in Irak, gedurende 2002 en 2003. In februari van dit jaar stapte Van der Schans naar de rechter om vrijgave van de documenten. De rechtbank stelde Van der Schans in het gelijk, waarna de AIVD het dossier samenstelde. Dat het zo'n omvangrijk dossier is geworden, verbaast Van der Schans een beetje: "Deze verstrekking is heel bijzonder. Bij mijn weten is het in Nederland nooit eerder gebeurd dat een dergelijk compleet dossier van een inlichtingendienst van zo'n recente datum is vrijgegeven."

Na eerste lezing blijkt dat de AIVD kritisch was over de houding van Washington, dat het toenmalige sentiment na de aanslagen in New York ten volle uitbuitte. “Dat Bagdad geen steun verleent aan religieus geïnspireerd terrorisme is voor Washington niet voldoende grond om af te zien van maatregelen tegen Irak”, schreef de AIVD.

OnJo, het onderzoeksjournalistieke samenwerkingsverband binnen de publieke omroep, stelt dat het verslag van de Commissie Davids een helder beeld geeft over Irak, maar dat deze aan de hand van de originele documenten getoetst en aangevuld kan worden met details.

Meer bij OnJo.nl, inclusief link naar uitzending.

Bekijk meer van

Irak

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.