— maandag 2 december 2013, 09:27

‘AIVD harkt internetfora leeg’

Via een proces dat Computer Network Exploitation (CNE) wordt genoemd blijkt de Nederlandse inlichtingendienst AIVD actief internetfora in Nederland leegtrekt, om op de verzamelde data analyse los te laten. In het (vanwege verwachte internationale aandacht) Engelstalige artikel wordt beschreven hoe de dienst toegang verschaft tot forums en de veel gebruikte database-technologie mySQL blijkbaar zo weet te benaderen, dat het alle daarin geslagen data kan extraheren. Met een kopie van het forum kan de dataset worden uitgebreid met bijvoorbeeld informatie over activiteiten op sociale media door leden, waarmee een completer beeld ontstaat. In NRC stelt IT-specialist Matthijs Koot dat zulke omvangrijke dataverzameling de lijnen vervaagt tussen gewone gebruikers en werkelijke doelen van de AIVD. Er gaan inmiddels stemmen op voor een parlementaire enquête naar onder meer de waarachtigheid van uitspraken van minister Plasterk dat alle activiteiten van Nederlandse inlichtingendiensten binnen de wet blijven. In een reactie stelt de AIVD dat de suggestie dat de dienst zich bij het verzamelen van informatie niet aan de wet houdt, onjuist is.

Bekijk meer van

AIVD
banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.