— dinsdag 7 september 2021, 11:04 | 0 reacties, praat mee

Afghaanse journalist omgekomen in Panjshirvallei

Panjshirprovincie - © Sayed Khodaiberdi Sadat

Fahim Dashti, de Afghaanse journalist en woordvoerder van de anti-Taliban groepering in de Panjshirprovincie, is zondag omgekomen bij gevechten in die regio.

NRC meldt dat op basis van diverse organisaties.

Volgens de Taliban zou hij zijn overleden bij een “geschil tussen twee commandanten in Panjshir”.

Dashti richtte volgens belangenorganisatie IFJ een krant op in Kabul na de Amerikaanse invasie van Afghanistan in 2001. Sindsdien heeft hij zich beziggehouden met de vrijheid van meningsuiting en de veiligheid van journalisten in zijn land.

Op 9 september 2001 raakte Dashti zwaargewond bij een zelfmoordaanslag van al-Qaeda, samen met de anti-Taliban-leider Ahmad Shah Massoud. Zijn zoon, Ahmad Massoud, leidt nu de anti-Taliban beweging National Resistance Front of Afghanistan (NRFA). De 48-jarige journalist had recent de rol van hoofdwoordvoerder van de de NRFA op zich genomen.

Op zijn Twitteraccount deed hij verslag van het conflict in Afghanistan. Na zijn overlijden is het account meteen opgeheven.

Het medialandschap in Afghanistan is, sinds de overname door de Taliban, grotendeels verdord, schrijft de Volkskrant. Veel kranten en tv-zenders hebben hun werk gestaakt en vooral vrouwelijke journalisten staan op non-actief.

Bekijk meer van

Fahim Dashti Afghanistan

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.