banner festival 23

— woensdag 15 juni 2022, 14:21 | 0 reacties, praat mee

Advocaten ‘chauffeur’ moord De Vries willen vrijspraak

© ANP / Aloys Oosterwijk

UPDATE De advocaten van Kamil E., een van de twee verdachten van de moord op Peter R. de Vries, hebben de rechtbank woensdag vrijspraak gevraagd. Volgens zijn eigen verklaring fungeerde E. enkel als chauffeur van Delano G., de vermoedelijke schutter. Laatste wijziging: 15 juni 2022, 15:29

De 36-jarige E. zou niet hebben geweten van het plan dat De Vries 6 juli vorig jaar in Amsterdam zou worden neergeschoten. “Hij is ongewild betrokken geraakt bij de moord op Peter R. de Vries”, aldus zijn advocaat. Ook zou de Pool, die pas enkele jaren in Nederland woonde, niet hebben geweten wie de bekende misdaadverslaggever was.

Volgens het Openbaar Ministerie is de rol van E. echter veel groter dan hij doet voorkomen: hij is als “volle medepleger” aan te merken en net zo schuldig aan de moord als de man die de trekker zou hebben overgehaald.

E. heeft in de periode voorafgaand aan de moordaanslag volgens het OM meerdere voorverkenningen uitgevoerd. Op camerabeelden is te zien dat een man - volgens justitie onmiskenbaar E. - op 23 en 28 juni De Vries volgt van de studio van het tv-programma RTL Boulevard naar de nabijgelegen parkeergarage. E. nam de situatie op in de buurt van de Lange Leidsedwarsstraat, waar De Vries uiteindelijk is neergeschoten. De misdaadverslaggever bezweek negen dagen later aan zijn verwondingen.

E. ontkent dat hij de man op de beelden is. Volgens zijn advocaten zijn ze niet “kraakhelder”. Het OM heeft vorige week een levenslange gevangenisstraf tegen beide verdachten geëist. De advocaten van E. zien geen enkele grond voor die straf. “Voor een enkelvoudige moord is nog nooit in Nederland levenslang opgelegd.” Zij menen dat de rechtbank maximaal achttien jaar kan opleggen, als zij E. veroordeelt voor het medeplegen van de moord.

De Vries (64) had op de bewuste avond opgetreden in RTL Boulevard. Hij verliet de studio via de achteruitgang kort voor 19.30 uur, om luttele minuten later van achteren te worden beschoten.

De twee verdachten werden binnen een uur na de aanslag aangehouden in de vluchtauto, bij een afslag van de A4, bij Leidschendam. In de (gestolen) auto werden onder meer het moordwapen en een smartphone met zeer belastende appjes gevonden. Andere camerabeelden tonen hoe het tweetal kort voor de aanslag door de buurt loopt, nadat hun auto is geparkeerd aan de Prinsengracht. In dit geval ontkent E. niet dat hij de man is die door de camera’s is geregistreerd.

Bekijk meer van

Peter R. de Vries Kamil E.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.