PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— vrijdag 23 maart 2018, 17:18 | 0 reacties, praat mee

ADR Nieuwsmedia met eerste Kieswijzer meteen op tweede plek

De eerste Kieswijzer van de regionale titels van de Persgroep is in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen ruim 1,8 miljoen keer geraadpleegd. Daarmee heeft de Persgroep meteen de op een na grootste van de online stemhulpen in Nederland. Laatste wijziging: 26 maart 2018, 13:15

Er zijn drie grote andere tools, Mijnstem die met nu.nl samenwerkt, Kieswijzer (het AD maakt ook van die techniek gebruik) en KiesKompas. Mijnstem is met 2,2 miljoen ingevulde formulieren nog de grootste. KiesKompas telt anders. Daar werd op 440.000 apparaten de stemhulp ingevuld, vaak meerdere keren. Kieswijzer was niet bereikbaar voor een toelichting.

Die drie bestaande tools bereiken samen 146 gemeenten, wat staat voor twee derde van de kiesgerechtigde bevolking. De Persgroep alleen maakte kieswijzers voor 220 gemeenten. Daarmee is het bereik en het gebruik van online tools door het initiatief van het AD enorm gegroeid.

Grofweg stemt de helft van de mensen (dit jaar 55 procent) en daarvan vult de helft een stemhulp in, aldus Roel Freeke van het bedrijf Citisens, dat Mijnstem maakt. En dat doet 90 procent in de laatste 24 uur, ‘Op de verkiezingsdag waren er momenten dan er 58.000 mensen tegelijk een test aan het maken waren met onze tool’. In zijn analyse telt hij het AD nog niet mee. Het AD meldt een piek in het gebruik de laatste drie dagen.

De drie tools Stemwijzer, Kieskompas en Kieswijzer werkten dit jaar samen op de site gemeenteraad.nl. Dat kan omdat de meeste gemeenten maar 1 tool laten ontwikkelen. Sommige gemeenten hebben er meer. Tilburg en Amsterdam zelfs alle drie, aldus projectmanager Jeroen van Lindert van Kieskompas. Gemeenteraad.nl laat steeds alle beschikbare tools van de drie partners zien.

Dat een gemeente meer tools heeft, is wel de uitzondering, omdat alle kieswijzers betaald worden door de gemeenten. ‘Het is best veel werk om het voor een gemeente in te richten ‘, aldus Lindert. Met name de kleine gemeenten in Nederland willen het mede daarom nog wel eens niet doen.

Freeke van mijnstem.nl heeft dit jaar niets gemerkt van de nieuwe deelnemer, het AD. Freeke: ‘Het AD gebruikt de techniek van Stemwijzer. Maar los daarvan heb ik het gebruik van onze tool geen effect gezien.’

Bij de Persgroep, kwam in tegenstelling tot de andere tools, de Kieswijzer tot stand na raadpleging van lezers. Abonnees van het AD, BN DeStem, Brabants Dagblad, de Gelderlander, Eindhovens Dagblad, PZC, de Stentor, Tubantia en Het Parool konden aangeven welke thema’s in hun gemeente van belang waren.

De gesprekken met lezers en enquêtes vormden de basis voor per gemeente op maat gesneden stellingen. De politieke partijen formuleerden hierover hun standpunt.

Erik van Gruijthuijsen, directeur journalistiek van de Persgroep: ‘Dit is natuurlijk een fantastisch resultaat. Het bewijst de kracht van regionale media en het vertrouwen dat mensen in ons hebben. Maar nog belangrijker dan het aantal is de rol die de regionale titels geven gespeeld bij deze verkiezingen. We hebben lezers bijvoorbeeld mee laten beslissen over de stellingen in de Kieswijzer. Dat is echt de rol die wij willen en moeten spelen.’

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.