banner festival 23

— dinsdag 30 september 2008, 09:00 | 2 reacties, praat mee

Acteurs willen geld voor herhalingen

Nederlandse acteurs willen voortaan geld zien als een tv-productie of film wordt herhaald. De vakbonden FNV Kiem, Ntb, beroepsvereniging ACT en rechtenorganisatie NORMA tekenden maandag tijdens het Nederlands Film Festival in Utrecht een convenant om gezamenlijk (herhalings)vergoedingen te gaan eisen van producenten, kabelexploitanten en omroepen. De vakbonden werden vertegenwoordigd door onder anderen Gijs Scholten van Aschat en Waldemar Torenstra. Volgens hen kopen producenten, kabelexploitanten en omroepen de rechten van acteurs af, waardoor het mogelijk is tv-producties en films eindeloos te herhalen zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. De acteur wordt maar één keer betaald en bovendien verliest hij na onbeperkte herhaling van een serie of commercial zijn aantrekkelijkheid voor het spelen van andere rollen, stellen de vakbonden. Laatste wijziging: 30 september 2008, 11:42

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Lyndon, 3 oktober 2008, 12:32

Actuers krijgen nu een lump sum waarin ook herhalingsrechten zijn vergoed. Ik neem aan dat de acteur er dan nu ook mee intemmen dat een vergoeding met ca 30 a 40% wordt verlaagd en dan maar net als de producent hopen dat zijn bijdrage zo goed was dat de productie leuk genoeg was om te herhalen en niet, zoals vaker gebeurt, nooit meer te zien zal zijn.

Daarnaast komt het argument dat herhalen zo slecht voor hun carriere is niet echt geloofwaardig over als ze daar voor een kleine herhalingsvergoeding verder wel van af willen zien.

Rik, 6 oktober 2008, 10:03

Met stijgende verbazing volg ik de diverse discussies omtrent auteursrechten, herhalingsrechten etc etc. Als gemiddelde Nederlander ben ik gewend om te werken voor mijn geld. Boter bij de vis dus. Indien een acteur zijn medewerking verleent aan je een film of tv-serie krijgt hij/zij daar een bedrag voor uitgekeerd. Loon, gage, soldij noem het maar op. Voor alles wat daarna komt lever je geen inspanning meer. Het kan je dus niet weerhouden van het aannemen van ander werk, of een programma nu een of tien keer wordt uitgezonden. Waarom zou je in dat geval dubbel betaald moeten worden? Ik werk in het dagelijks leven in de financiële sector waarbij mijn baas mijn uren betaald. Ik leer daarbij dingen door ze uit te zoeken en draag mijn kennis over aan mijn medewerkers. De redenatie is daarbij heel eenvoudig: geen werk is geen loon.  Ik zou met hoongelach worden ontvangen als ik aankondig dat ik extra geld zou vragen voor iedere door mij bedachte actie die nu door een medewerker zou worden uitgevoerd.

Het probleem zit eerder in de sector zelf wat op lange termijn wel eens het hele systeem onderuit kan halen. Als er betaald moet worden voor herhalingen zal dit op termijn ten koste gaan van nieuwe producties. Geld wat daar nu aan wordt uitgegeven, zal gestopt moeten worden in de oude doos. De vicieuze cirkel die daar op volgt hoef ik u ongetwijfeld niet uit te leggen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.