— vrijdag 8 oktober 2021, 09:30 | 0 reacties, praat mee

ACM wil dat Apple regels appstore versoepelt

© AP / Andy Wong

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil dat Apple het aanbieders van apps en abonnementen toestaat rechtstreeks zaken te doen met consumenten. Bedrijven die producten willen verkopen via de appwinkels voor iPhones, iPads en Macs zijn nu nog verplicht Apple’s eigen systeem te gebruiken. Per transactie betalen ze dertig procent commissie. Laatste wijziging: 8 oktober 2021, 09:31

Dat schrijft Reuters op basis van gesprekken met betrokkenen. Het persbureau stelt dat de ACM Apple in september op de hoogte heeft gebracht. Daarop zou Apple naar de rechtbank zijn gestapt, in een poging publicatie van het besluit tegen te houden.

De ACM heeft Apple al langer in het vizier: de toezichthouder startte in 2019 een onderzoek om te achterhalen of Apple met zijn appwinkels misbruik maakt van zijn macht op de markt. Later werd dat onderzoek bijgesteld en besloot het ACM zich alleen nog te richten op dating-apps die via Apple’s digitale winkels werden aangeboden.

Ook in andere landen ligt Apple’s beleid rondom zijn ‘app stores’ onder vuur. Met name in Zuid-Korea wordt haast gemaakt met het doorbreken van Apple’s betaalmonopolie.

Bekijk meer van

Apple ACM

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.