website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

ACM onderzoekt of kwetsbare zzp’ers collectieve tariefafspraken met opdrachtgevers mogen maken

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in freelance op vrijdag 15 februari 2019, 12:43

© Lex van Lieshout / ANP

Nieuws De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt of ze kwetsbare zzp'ers kan helpen bij het maken van collectieve tariefafspraken met opdrachtgevers, meldt het Financieele Dagblad. Tot deze groep worden bijvoorbeeld pakjesbezorgers, schoonmakers, taxichauffeurs en zelfstandigen in de culturele sector, zoals (foto)journalisten, gerekend.

Martijn Snoep, Bestuursvoorzitter van ACM, kondigt dat vandaag in het Financieel Dagblad aan.

Aanleiding om dit te onderzoeken is een bredere aanpak van ACM om kwetsbare zelfstandigen te ondersteunen. Snoep signaleert dat een groeiende groep zelfstandigen onder of rond het bestaansminimum moeten leven. Hij stelt dat het in het belang van de marktwerking kan zijn om hierover afspraken te maken om oneigenlijke concurrentie met werknemers in loondienst te voorkomen.

Als ondernemers zijn zzp’ers gehouden aan concurrentieregels, die voorschrijven dat zij niet gezamenlijk mogen optrekken bij een marktmacht van tien procent of meer. Snoep acht het denkbaar dat freelancers in specifieke gevallen gezamenlijke afspraken kunnen maken. “We houden natuurlijk contact met het ministerie van Sociale Zaken en dat van Economische Zaken.”

Een van de maatregelen die deze week is genomen om de kwetsbare zelfstandige te ondersteunen is dat ACM bekijkt of zzp’ers dezelfde rechten kunnen krijgen als consumenten. Een zelfstandige wordt gezien als een zakelijke afnemer met als gevolg dat hij, anders dan consumenten die een energiecontract afsluiten, geen bedenktijd krijgt bij het afsluiten van een contract.

NVJ secretaris Zelfstandigen, Rosa García López, is blij met het aangekondigde onderzoek. Tegelijkertijd roept zij ACM op om het onderzoek van de SER en de Raad van Cultuur ‘Passie Gewaardeerd, versterking van de arbeidsmarkt in de culturele en creatieve sector’ te lezen. Dit rapport van de Sociaal Economische Raad (SER) en de Raad van Cultuur van april 2017 maakt zich sterk voor collectieve afspraken in de creatieve sector. Zowel de SER als de Raad van Cultuur erkennen dat onder andere zelfstandige (foto)journalisten geen onderhandelingspositie hebben. Garcia López vraagt zich af hoeveel onderzoeken er nog nodig zijn om collectieve afspraken mogelijk te maken. ‘Bestuursvoorzitter Snoep kondigt aan dat hij sneller en doortastender wil optreden dan is dit zijn kans om nu door te pakken op het onderzoek Passie Gewaardeerd en nog dit jaar collectieve afspraken voor zelfstandige (foto)journalisten mogelijk te maken. Geen woorden meer maar daden’, aldus García López.

3 reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

 1. 1. Richard Wareham, 15 februari 2019, 13:47

  Geillustrated met een creative commons foto!!! Misschien is het jullie niet opgevallen maar wij hebben laatst actie ondernomen om te vragen voor degelijk betalingen voor ons werk. Als ons eigen vakblad daarna de goedkoopste optie gebruikt in een stuk over degelijk betalingen ... pffff…

 2. 2. Trudy Brandenburg - van de Ven, 15 februari 2019, 17:07

  Dank voor je reactie. We hebben een betaalde foto erbij geplaatst.

 3. 3. ericbrinkhorst, 15 februari 2019, 20:39

  Hallo Richard,  Hier hamerde ik al jaren op. 
  Af en toe duikt het bezuinigingsspook weer op. 
  Goed dat je reageert!  Anders had ik t zelf wel gedaan.
  Artikel is wel positief!  Onze actie werpt nu al vruchten af.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.