— dinsdag 19 oktober 2021, 12:26 | 0 reacties, praat mee

Aanval met gijzelsoftware treft Amerikaanse Sinclair Broadcast Group

Het hoofdkantoor van Sinclair Broadcast Group in Hunt Valley, Maryland. Het bedrijf is getroffen door een omvangrijke, dagen lang slepende aanval met gijzelsoftware | ANP

Het Amerikaanse tv-netwerk Sinclair Broadcast Group zucht onder een aanval met gijzelsoftware. De aanval begon afgelopen zaterdag en is voorlopig nog niet opgelost. Servers en individuele werkplekken raakten door de aanval onbruikbaar; Sinclair onderzoekt nog steeds welke data ontoegankelijk is geraakt, maar zag zich genoodzaakt een bericht aan aandeelhouders te sturen. De beurskoers daalde de afgelopen vijf dagen met bijna tien procent.

In de verklaring wordt gewaarschuwd dat “het incident” delen van het bedrijf heeft platgelegd en dat die verstoring voorlopig nog niet voorbij is. Onder meer dienstverlening aan lokale adverteerders - een belangrijke inkomstenbron voor het bedrijf - is verstoord. Het is volgens Sinclair nog te vroeg om uitspraken te doen over een meetbare impact op de financiële resultaten.

Volgens CNN-journalist Brian Stelter is het werknemers verboden om over de aanval te praten met buitenstaanders of media. Onder de belofte van anonimiteit zeggen Sinclair-werknemers dat software om video te bewerken en in te plannen buiten gebruik is. Telefonie en mail ligt plat en verder zijn videobestanden en noodzakelijke beeldlogo’s en grafieken niet beschikbaar.

“Hoe ze verwachten dat we blijven uitzenden alsof we niet zijn uitgeschakeld is me een raadsel”, aldus een medewerker. Niet alle 185 Sinclair-zenders zijn even zwaar getroffen. Stelter bericht dat een zender in Baltimore het moest stellen zonder logo’s of andere graphics en dat sommige voorheen live-segmenten nu vooraf zijn opgenomen. Meer bij CNN

Bekijk meer van

Sinclair Broadcast Group

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.