Aantal professionele fotografen in Nederland groeit snel

Het aantal professionele fotografen in Nederland is de afgelopen vijf jaar flink toegenomen, meldt de Kamer van Koophandel (KVK) dinsdag. In 2018 stonden ruim 31.000 fotografen ingeschreven bij de KVK, begin 2023 zijn dat er meer dan 42.000. Dat is een groei van 34 procent.
Van alle bij de KVK ingeschreven fotografen geeft 59 procent aan dat fotografie de economische hoofdactiviteit is. Voor 41 procent is fotografie iets dat ergens naast wordt gedaan. Sinds 2021 is de meerderheid van de fotografen die fotografie als belangrijkste inkomstenbron heeft vrouw: 52 procent in 2023. Vijf jaar geleden was dit nog 46 procent.
Volgens Suzanne Henning, directeur van beroepsorganisatie Dutch Photographers, is de toename in het aantal fotografen vooral een gevolg van de groei van de digitale wereld.
‘Visuele vormen groeien sterk’
“De sterke groei van beeldmakers verwijst naar de toenemende rol van visuele beelden in onze samenleving”, legt zij verder uit. “Niet alleen fotografie, maar ook andere visuele vormen zoals bijvoorbeeld grafisch ontwerp en illustratie, groeien sterk.”
Met de komst van mobiele telefoons kan bovendien iedereen foto’s maken. “Er is een verschuiving naar nieuwsfotografie met een toenemende vraag naar goede beelden”, zegt Henning. “Ook is het gemakkelijk om te starten in de fotografie. Het is geen beschermd beroep.”
Henning geeft aan dat door maatschappelijke gebeurtenissen, zoals een economische crisis, de fotografie ook in het verleden al wel vaker een opleving doormaakte. “Mensen zoeken dan naar manieren om de wereld om hen heen vast te leggen en te begrijpen.”
Praat mee
2 reacties
photopress, 15 augustus 2023, 22:49
80% van deze amagragen zijn puur amateur kiekjes makers die gratis en voor niets hun plaatjes afleveren bij hun z.g.n cliënten
Daar wordt gretig gebruik van gemaakt
zo lijkt het wel.
Neem bijvoorbeeld een paar amateur fotopersbureaus dat een aantal kiekjes makers al dan niet op freelance basis laat werken en zo de hulpdiensten het werken onmogelijk maken ,
ik ken er vele zelfs het Amateur Nederlands persbureau het vroegere ANP werk met deze amateurs.
ook het NVJ schroomt niet om deze amateurs in te schrijven als fotojournalist tja elk lid brengt geld op niet ook al schaad dit het aanzien van de beroeps fotograaf met veel ervaring enz.
dan nog zo’n persbureautje genaamd Orange pictures en pro shot breek me de bek niet open,
veelal voor zien van een perskaart van of het NVJ of de NSP die zelfs aan amateurfotografen accreditaties toewezen voor het bijwonen en fotograferen van ere divisie clubs,
Maar zouden ze nu ook nog aardige plaatjes schieten dan was er vaak niets aan de hand maar helaas!!! de kwaliteit is zo slecht dat je vaak moet zoeken wat er op de foto staat.
Van al die fotografen die bij de kamer van koophandel staat ingeschreven is 80% dus echt amateur die naast hun plaatjes schieten gewoon een baan hebben en nog geen €4000 per haart verdienen,
niet erg niemand wordt als prof geboren maar als je dan ook nog eens slechte kiekjes aanlevert stemt mij dat diep teleur maar ja kennelijk ziet men niet meer het verschil tussen een goede en een slechte foto bij redactie en opdrachtgever maar ja die zegt niets als hij de fotootjes gratis kan krijgen,
maar van ons wordt ook verwacht dat wij onze foto’s gratis aanleveren voor een accreditatie van sportevenementen zoals mij laatst nog over kwam , ga zo door NVJ en NSP
Wilmar, 17 augustus 2023, 14:58
Als beroepsfotograaf kunnen leven van fotografie is niet makkelijk maar nog steeds mogelijk. Ik schrijf graag over het ondernemerschap als fotograaf. Ben je fotograaf en wil je meer weten over ondernemerschap dan zijn deze 3 pagina’s een goed begin:
1 - https://www.nvj.nl/nieuws/opinie-wilmar-dik-%E2%80%93-ondernemen-fotograaf-beter-inkomen
2 - https://www.nvj.nl/nieuws/opinie-wilmar-dik-%E2%80%93-veelgemaakte-fouten
3 - https://www.reclamebeeld.nl/informatie-voor-fotografen/