website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Aandacht op VRT-radiozenders tegen betaling’

Lars Pasveer — Geplaatst in radio op donderdag 4 oktober 2018, 12:35

Nieuws In Vlaanderen is met verbazing gereageerd op berichten in dagblad De Morgen dat de Vlaamse publieke omroep VRT tegen betaling organisaties laat beschikken over presentatoren en aandacht kunnen kopen op VRT-radiozenders. De VRT zegt dat de onafhankelijkheid niet in het geding is en het geld als bijdrage in de productiekosten dient.

De VRT zegt dat ze zelf bepalen met welke organisaties er wordt samengewerkt. Ook zou de omroep waken voor eenzijdige aandacht voor organisaties en evenementen. De bijdragen die aan organisaties worden gevraagd lopen uiteen van zo’n 1800 tot bijna tienduizend euro.

Parlementslid Bart Caron voor partij Groen spreekt van een vorm van productplacement. Pol Deltour van de Vlaamse Vereniging van Journalisten zegt dat het tegen alle journalistieke regels indruist om te (laten) betalen voor verslaggeving. Tegenover De Morgen zegt een VRT-woordvoerder de producties niet bij de reguliere nieuwsdienst belanden.

Organisaties die de VRT graag zien langskomen zijn verdeeld over de optie om te betalen. Sommige zien het als een nuttige manier om een evenement extra aan te prijzen. Andere zeggen het waardevoller te vinden als de VRT zelfstandig besluit langs te komen.

Parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) pleit inmiddels voor een audit naar de inkomstenstromen bij de VRT. Meer bij De Morgen

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.