— donderdag 30 augustus 2018, 11:05 | 0 reacties, praat mee

‘58 procent van de Nederlanders luistert online radio of podcasts’

Veel Nederlanders luisteren regelmatig (minstens één keer per maand) naar online radiostations of podcasts. Dat blijkt uit onderzoek onder 734 consumenten in het kader van de Online Radio Awards, die volgende week in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum worden uitgereikt. Laatste wijziging: 30 augustus 2018, 11:08

Bijna driekwart van de respondenten (71,4 procent) gebruikt de smartphone voor zulke mediaconsumptie: veruit het meest (81,7 procent) om muziek te luisteren, 56,2 procent van de luisteraars wil zich informeren en 24,4 procent wil een specifieke presentator of dj horen.

Het luisteren op computer is ook populair (ruim 57 procent), gevolgd door een slimme televisie of slimme speakers. Een groep van rond 18 procent gebruikt bijvoorbeeld een internet-(auto)radio om te luisteren.

Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Spreekbuis. Richard Otto van Tens Media (dat Spreekbuis weer uitgeeft, red.) noemt de resultaten bemoedigend: “Dagelijks worden er nieuwe online radio stations en podcasts gelanceerd. De consument weet deze ook steeds beter te vinden door nieuwe technieken en devices, maar ook door social media. Toch staan beide audiovormen nog in de kinderschoenen. Veel Nederlanders kennen de wereld van online radio en podcasting nog niet.”

Mede om daar iets aan te veranderen kondigde Spreekbuis samen met stichhting verenigde-Online Radiostations (v-OR) afgelopen juni de Online Radio Awards aan.

Op 4 september 2018 zullen er voor het eerst prijzen worden uitgereikt aan internet only-radiomakers en podcasters.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.