— vrijdag 16 oktober 2020, 09:37 | 0 reacties, praat mee

54 procent van de Nederlanders denkt echt van nep te kunnen onderscheiden

© ANP XTRA / Koen van Weel

Nederlanders hebben een redelijk vertrouwen in hun eigen vermogen om nepnieuws te herkennen. Tegelijkertijd denkt een groot deel dat medeburgers daar veel minder goed in zijn. 54 procent van de Nederlanders zegt zelf goed het verschil te kunnen zien tussen echt nieuws en nepnieuws, terwijl 21 procent die kwaliteit ook toedicht aan andere burgers.

Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos, dat de nieuwsconsumptie en het mediagebruik in 29 landen analyseerde (het onderzoeksrapport is hier te downloaden als PDF). Uit het onderzoek blijkt dat 71 procent van de Nederlanders van zichzelf vindt dat ze actief op zoek gaan naar betrouwbare nieuwsbronnen. Ipsos benadrukt dat burgers nieuwsbronnen als betrouwbaar bestempelen wanneer ze de content van die bronnen als ‘waar’ zien. “In veel gevallen percipiëren burgers nieuwsbronnen als betrouwbaar omdat deze hun kijk op de wereld bevestigt.”

Volgens het wereldwijde onderzoek van Ipsos zijn Nederlanders wat minder zeker van hun zaak dan het gemiddelde over alle landen. Wereldwijd zegt 82 procent van zichzelf actief op zoek te gaan naar betrouwbare nieuwsbronnen. Ook wat betreft het eigen vermogen om nepnieuws te herkennen zijn Nederlanders wat minder zeker. Waar 54 procent van de Nederlanders van zichzelf vindt dat hij daar goed in is, ligt het wereldwijde gemiddelde op 58 procent.

Bekijk meer van

Ipsos

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.