word studentlid

— dinsdag 11 april 2023, 14:14 | 0 reacties, praat mee

28 maanden cel voor complotdenker Micha Kat

28 maanden cel voor complotdenker Micha Kat
© ANP/Nicole Van Den Hout

Complotdenker Micha Kat is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot 28 maanden cel waarvan 4 maanden voorwaardelijk voor onder meer opruiing en bedreiging, met een proeftijd van drie jaar. Het Openbaar Ministerie had een celstraf van vier jaar tegen de 60-jarige Amsterdammer geëist. Laatste wijziging: 11 april 2023, 14:20

Kat riep onder meer op tot geweld tegen de rechtspraak en de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Hij noemde bijvoorbeeld rechters ‘targets’. ‘Hij heeft voor lief genomen dat anderen zijn woorden letterlijk zouden nemen’, aldus de rechter. Ook zou hij hebben opgeroepen RIVM-directeur Jaap van Dissel te ontvoeren en te bedreigen. ‘Ernstig’, noemde de rechter dit.

De rechtbank neemt het Kat zeer kwalijk dat hij geen verantwoordelijkheid heeft genomen voor zijn daden. ‘Dat hij na het voordragen van de slachtofferverklaring van Van Dissel de RIVM-directeur als schuldige aanwees, is zeer kwalijk.’

Red Pill Journal
Via het onlineplatform Red Pill Journal verspreidde Kat midden in de coronacrisis samen met medecomplotdenkers Wouter Raatgever en Joost Knevel ongefundeerde verhalen over vermeende satanische pedonetwerken en rituele kindermoorden in Bodegraven.

Als gevolg van de internetuitzendingen kwamen tientallen complotdenkers naar een begraafplaats in Bodegraven om bloemen op kindergraven te leggen. Van Dissel moest 24 uur per dag bewaakt worden nadat via het Red Pill Journal zijn privéadres was uitgelekt. Kat en zijn advocaat waren dinsdag niet in de rechtbank aanwezig.

Kat werd in de zomer van 2021 opgepakt in Noord-Ierland en zat sindsdien in voorarrest. Een rechter in Dublin besloot eind augustus vorig jaar dat hij mocht worden overgeleverd aan Nederland. De tijd dat hij in voorarrest heeft gezeten, gaat van zijn uiteindelijke straf af. Raatgever en Knevel zijn eerder al veroordeeld en zaten hun straffen al uit.

Bekijk meer van

Micha Kat

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.