website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

1Limburg nieuwe site Limburgse media

Dolf Rogmans — Geplaatst op dinsdag 11 maart 2014, 18:40

Nieuws

1Limburg luidt de naam van een gezamenlijke nieuwswebsite van Dagblad de Limburger/Limburgs Dagblad en omroep L1. De site gaat in juli in de lucht. Ook komt er een gezamenlijke app voor tablets en smartphones.

Op de website van de kranten en de omroep zal voortaan geen nieuws meer te vinden zijn. De bezoeker kan er wel terecht voor bijvoorbeeld de digitale krant en het radio- en televisie-aanbod. Voor het dagelijkse nieuws moet hij voortaan naar de website 1Limburg.nl.

Hoofdredacteur Leo Hauben (L1) spreekt van een uniek project. “Wij maken én distribueren samen het nieuws. In Brabant maken BN DeStem en Omroep Brabant samen nieuwsberichten, maar publiceren doen ze ieder afzonderlijk.”
De nieuwsredactie, vijf tot acht journalisten, gaat werken vanuit het kantoor van L1 in Maastricht. Hoofdredacteur Huub Paulissen (MGL): “Het betreft het snelle nieuws. Persberichten, ongelukken, aankondigingen en raadsvergaderingen. Eigen nieuws en primeurs houden we gescheiden.”

Paulissen en Hauben bespraken het idee drie jaar geleden voor het eerst. Directeur Johan Boermann (MGL) zag er geen heil in. Boermann is inmiddels weg. Opvolger Loek Radix, na een conflict met moederbedrijf Mecom terug op zijn werkplek in Sittard, steunt het initiatief wel. Hij ziet commerciële voordelen in de samenbundeling: veel bezoekers betekent veel adverteerders.

Eind vorig jaar werd de draad opnieuw opgepakt. Hauben: „Door de samenwerking spelen we redacteuren vrij voor andere journalistieke vormen: duiding, diepgang en debat; onze drie d’s.” Hetzelfde geldt voor de krant, zegt Paulissen: “We kunnen extra geld in verdieping en kwaliteit steken.”

Beide hoofdredacteuren verwachten dat omroep en krant in de toekomst veel meer met elkaar gaan samenwerken op projectbasis. Paulissen neemt zelfs het woord fusie in de mond. “De inkomsten eroderen zowel bij MGL als bij L1. We zijn nu nog sterk genoeg om onze krachten te bundelen. Dat wordt een stuk lastiger als de lamme de blinde moet gaan helpen. Dan heeft het geen zin meer.”

L1 werkt op meer fronten samen met andere media. Zo vormen de regionale omroepen samen met de NOS het Bureau Regio. Verder werkt L1 steeds vaker samen met lokale omroepen. Voor het verslaan van de optochten tijdens carnaval eerder deze maand werd bijvoorbeeld samengewerkt met Omroep Venlo en RTV Maastricht.

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. G.P.A.H. HENDRIKX, 18 september 2014, 11:36

    Een bijzonder goed initiatief.  Veel succes.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.