data als kans

— dinsdag 7 juni 2011, 09:28 | 4 reacties, praat mee

100 banen weg bij Wereldomroep

Bij Radio Nederland Wereldomroep vervallen waarschijnlijk 100 van de 400 arbeidsplaatsen als gevolg van de bezuinigingen opgelegd door het rijk. De directie verwacht dat het budget met 10 miljoen daalt naar 36 miljoen euro per jaar. De ontslagen vallen vooral op de Nederlandstalige afdeling. Dat staat in de dinsdag gepubliceerde nieuwe koers 'Free speech, Dutch values'. De Wereldomroep wil zich gaan toeleggen op het wereldwijd informatie bieden aan mensen in landen waar persvrijheid niet vanzelfsprekend is. Daarnaast wil de Wereldomroep fungeren als internationaal journalistiek visitekaartje van Nederland. Daartoe worden de Nederlandstalige activiteiten worden sterk afgebouwd tot 'crisiszender' bij calamiteiten en specifieke informatie voor expats. De omroep loopt met het plan vooruit loopt op besluitvorming door het kabinet over bezuinigingen en veranderingen bij de publieke omroep. Laatste wijziging: 9 juni 2011, 12:03

Media-minister Marja van Bijsterveldt verwacht half juni een gedetailleerde uitwerking van het regeerakkoord, waarin staat dat “de Wereldomroep zich richt op zijn kerntaken waaronder het vrije woord en dat de financiering wordt ondergebracht bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.”

Algemeen directeur Jan Hoek licht toe: “Dit is een logische stap. Veel van onze activiteiten sluiten naadloos aan op het beleid van het ministerie van Buitenlandse Zaken, zoals het bevorderen van persvrijheid en het uitdragen van Nederlandse waarden. Daarmee is de Wereldomroep een belangrijk journalistiek visitekaartje voor Nederland als handelsnatie en als voorvechter van een internationale rechtsorde.”

Delen van het plan kwamen eerder al naar buiten en leidde tot protest onder het personeel.

Jan Hoek verwacht dat een bezuinigingstaakstelling waarschijnlijk onderdeel zal zijn van de uitwerking van de regering. “Met deze koers zijn wij daar klaar voor, want ook wij moeten, net als de rest van de publieke omroep, een bijdrage leveren aan de benodigde bezuinigingen. We verlagen ons budget van 46 miljoen euro naar 36 miljoen euro, oftewel met 22%.”

De budgetverlaging wordt gerealiseerd door de afbouw van de Nederlandse activiteiten en van korte golfuitzendingen (onder meer door het sluiten van twee zendstations op Bonaire en Madagascar). “Als gevolg daarvan vervallen naar alle waarschijnlijkheid zo’n 100 arbeidsplaatsen.”

Binnen de nieuwe koers beperkt de Wereldomroep de Nederlandstalige activiteiten tot specifieke informatie voor expats en de functie van ‘calamiteitenzender’. Dit betekent dat de omroep in de toekomst stopt met de Nederlandstalige programma’s voor vakantiegangers, vrachtwagenchauffeurs en zeevarenden. Jan Hoek: “Dit is zeer pijnlijk voor zowel ons publiek, als voor tientallen collega’s die met hart en ziel deze programma’s maken.”

De Wereldomroep blijft service-informatie bieden aan Nederlandse expats. “Expats hebben veel behoefte aan specifieke informatie over thema’s als verkiezingen, sociale zekerheid en pensioenen. Informatie die nergens anders gebundeld beschikbaar is.”

Marc Visch van de NVJ: ‘Ik vind het voorbarig en discutabel. Voorbarig omdat het kabinet nog niet heeft laten weten hoeveel geld er van de begroting van de Wereldomroep af gaat. En discutabel omdat de Wereldomroep kiest voor het bedienen van niet-Nederlanders. Daarmee roep je de vraag op waarom de Nederlandse overheid dat zou moeten betalen. We hebben al organisaties die voor de persvrijheid opkomen.’

Bekijk meer van

RNW

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

4 reacties

Cees Gravendaal, 7 juni 2011, 10:45

Als expat heb ik de Wereldomroep helemaal niet nodig voor specifieke informatie over thema’s als verkiezingen, sociale zekerheid en pensioenen. Die informatie is ruim aanwezig op internet, gebundeld en wel. Door de Nederlandstalige uitzendingen sterk in te krimpen haalt de Wereldomroep zichzelf onderuit. Maak er een 24/7 Nederlandstalige nieuwszender van via KG, MG en internet. Een Nederland radiostation voor en over Nederland(ers) dat mniet in het Nederlands uitzendt heft zichzelf op. Het vrije woord in de wereld verspreiden in het Arabisch en Chinees is een arrogante ambitie die met internet overbodig is en zinloos.
De Nederlandstalige Wereldomroep moet blijven bestaan !!
Cees Gravendaal

Olivier, 7 juni 2011, 11:50

Helemaal met Cees eens wat betreft het Nederlandstalige. In welke tijd leven deze mensen? Zijn ze de jaren zeventig nooit uit gekomen? Zeker in het huidige politieke klimaat is er niemand die zin heeft geld te steken in iets waar Nederlanders zelf de facto niks beter van worden. En denk ik de rest van de wereldbevolking ook niet. Want wie zit er in een tijd van internet en nieuwe social media nog te wachten op een krakerige uitzending Dutch Values.

Wat mij betreft kan de stekker eruit. Niemand zit hier nog op te wachten. Stop het geld liever inderdaad in een 24 uurs nieuwszender via de ether waaraan Nederlanders in Nederland en ver daarbuiten iets hebben.

Juul, 7 juni 2011, 19:41

Heeft “rechts Nederland” z’n zin. Met dhr. Bosma (PVV) voorop.
En hij heeft nog wel bij RNW gewerkt. Maar ja, dat liep niet goed af toen en nu via de politiek z’n gram halen…....bah!

herman, 7 juni 2011, 23:10

De Wereldomroep kun je op deze manier straffeloos onderbrengen bij elk ministerie! Dit betekent, dat het een stuurloos schip is geworden, zonder enige functie! De Wereldomroep is heel krampachtig bezig haar bestaan/nut aan te tonen, maar met de beste wil van de wereld is dat nut 0,0

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.