word studentlid

— vrijdag 15 juni 2012, 15:08 | 5 reacties, praat mee

GPD stopt definitief eind december

UPDATE De GPD, het samenwerkingsverband van de regionale dagbladen, houdt op 31 december 2012 op te bestaan. Vanmiddag is het personeel ingelicht over het voornemen van het bestuur van de GPD om het persbureau op te heffen, meldt de organisatie in een persbericht. Bij de GPD (Geassocieerde Pers Diensten) werken 45 mensen in vaste dienst en vele freelancers. Directe aanleiding voor de opheffing van de GPD is het besluit van Wegener/MGL om uit de GPD te stappen. Floor Ligtvoet namens de ondernemingsraad van de GPD: ,,Het is een gitzwarte dag.'' Laatste wijziging: 21 juni 2012, 13:31

Doordat Wegener de GPD verlaat, is het financiële draagvlak voor de organisatie zodanig verzwakt, dat de andere deelnemers geen mogelijkheden zien om de GPD in de huidige vorm voort te zetten. Er is nog overleg gaande over alternatieven voor samenwerking, ook met Wegener/MGL. Het besluit van het GPD-bestuur moet worden goedgekeurd door de algemene ledenvergadering. Voor het personeel zal een sociaal plan in werking treden.

De GPD verzorgt momenteel de boven-regionale berichtgeving voor 15 regionale kranten in Nederland. Ook twee kranten in België (Gazet van Antwerpen en Belang van Limburg) zijn afnemers van kopij. De totale oplage van de bij de GPD aangesloten dagbladen bedraagt circa 1,5 miljoen.

GPD-voorzitter Tim Klein (directeur HDC-media) noemt het besluit “moeilijk maar onvermijdelijk, gegeven de huidige omstandigheden”. “Voor de medewerkers, hoofdredactie en directie van de GPD is het zuur dat dit besluit, ondanks al hun inspanningen, moet worden genomen. Met de opheffing van GPD verdwijnt een kwalitatief hoogstaand persbureau. Voor de regionale dagbladen is het verdwijnen van de GPD een grote aderlating”, aldus Klein.

GPD-hoofdredacteur Jos Timmers spreekt van een zwarte dag ,“niet alleen voor de direct betrokkenen, alle mensen die voor de GPD werken, zowel de mensen in vaste dienst als de tientallen freelancers, maar ook voor de Nederlandse journalistiek’’. “De GPD bestaat in september 76 jaar en is een journalistiek A-merk. Onze nieuwsberichten, reportages, interviews en analyses staan massaal in de aangesloten kranten, ook die van Wegener/MGL, en worden door miljoenen mensen gelezen. De kwaliteit van onze productie is dan ook niet de reden voor de opheffing van de GPD’’.

Timmers is er van overtuigd dat er voor de kranten die niet tot Wegener/MGL behoren mogelijkheden zijn om samen te blijven werken. “Er zijn nog opties die wij onderzoeken. Het model van de GPD is sinds jaar en dag een schoolvoorbeeld van kostenbeheersing. Wij hebben bewezen dat samenwerking loont, journalistiek en financieel. Het is onverteerbaar als de in de GPD opgebouwde journalistieke kwaliteit en ervaring verloren gaat’’.

Ligtvoet: ,,Een sinds 76 jaar succesvol opererend, kostenbesparend model wordt de nek om gedraaid. En dat op grond van opportunistische besluiten van een der deelnemers in de GPD. Besluiten die er, wrang genoeg, op neerkomen dat men een eigen GPD-model in het leven gaat roepen in plaats van de bestaande GPD.’’

,,De or had op duidelijkheid aangedrongen. Het GPD-personeel had er recht op te weten wat hen te wachten stond. Die duidelijkheid is er nu. De or staat erop dat het bij de eerdere reorganisatie opgestelde sociaal plan naar letter en geest zal worden uitgevoerd. De raad zal alle initiatieven die erop gericht zijn om na 1 januari 2013 een opvolger van de GPD, in welke vorm dan ook, tot stand te brengen, van harte ondersteunen.’‘

Timmers verklaarde voor Radio 1 Journaal dat Wegener met een eigen persdienst duurder uit zal zijn. Naar verluidt kost de Wegener persdienst zo’n zes miljoen euro per jaar. Voorzitter Rob Vunderink van de GOR van Wegener nuanceert die bewering. ,,Onze nieuwsdienst zal ongeveer net zo duur zijn” zegt hij.

,,De nieuwe opzet is in eerste instantie niet bedoeld als een bezuinigingsmaatregel. De nieuwsdienst gaat artikelen op maat maken, precies wat de kranten hebben. De content zal exclusief zijn. Bovendien kunnen we onze artikelen beter beschermen tegen piraterij.”

Het centraal aanleveren van de pagina’s binnen- en buitenland, economie, sport en cultuur zal wel leiden tot een kostenbesparing, aldus Vunderink. ,,Wellicht dat op den duur iets minder journalisten nodig zullen zijn.”

De huidige centrale redactie in Nijmegen - 35 mensen - gaat bijna verdubbeld worden. Journalisten van alle aangesloten regionale kranten kunnen binnenkort solliciteren. Per 1 oktober worden zij gedetacheerd.

Vunderink: ,,Op die manier waarborg je nauwe contacten tussen de centrale redactie en de regionale kranten. Het betekent ook een stimulans voor de journalisten. Ze krijgen meer mogelijkheden om carrière te maken.”

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

5 reacties

Paul Rutten, 15 juni 2012, 16:41

Inderdaad zonde. Samen met Mijke Slot concludeerde ik in een rapport voor het ministerie al bijna een jaar geleden dat het einde der GPD nakende was. We waren geen profeten en keken alleen naar wat er gebeurde in de perswereld en trokken daaruit de voor de hand liggende conclusie. Kan niet achter de schermen kijken, maar wat is er in de tussentijd gebeurt om dit te voorkomen of om tot een alternatief te komen? Toch weer niet de haas en de koplamp? Dit is toch het laatste wat je van een dynamische perssector mag verwachten? Ik hoop dat hij beter voor de democratie zorgt dan voor zichzelf!

harald de haas, 16 juni 2012, 10:36

Misschien is het goed in de beschouwing over de neergang van de GPD ook mee te nemen hoe daar enkele jaren geleden op een ongekende manier Sinterklaas is gespeeld, toen de toenmalige directeur-hoofdredacteur na een mislukte samenwerking met Novum opstapte (“vrijwillig” volgens het persbericht)maar desalniettemin een giga-bedrag meekreeg. Het Villamedia-archief maakt melding van 7 jaarsalarissen. Is het erg cynisch om te denken dat toen al de kiem is gelegd voor de malaise die de GPD nu dwingt zichzelf op te heffen?

Mathias de Graag, 16 juni 2012, 17:10

Vunderink: ,,Op die manier waarborg je nauwe contacten tussen de centrale redactie en de regionale kranten. Het betekent ook een stimulans voor de journalisten. Ze krijgen meer mogelijkheden om carrière te maken.”

Over wat voor carrière hebben we het? Ik zou als journalist bij een regionale Wegener krant niet blij zijn met deze ontwikkeling. Iedere goede journalist streeft naar goede kwaliteit. De GPD bood deze kwaliteit.

Uiteraard worden er bij Wegener ook commerciële besluiten genomen, maar waar blijft de journalistiek? Meer en meer voert de commercie de boventoon. Logisch. Crisis. Totdat we met z’n allen in gaan zien dat het ten koste gaat van de journalistieke cultuur in Nederland.

Maar ja, wie ben ik…

Ruud de Wit, 17 juni 2012, 02:22

Ik constateer dat het nakende einde van de GPD bij de media - zelfs bij de aangesloten bladen - erg weinig losmaakt. Dat zegt iets over de huidige journalistiek in Nederland. Zelf ben ik bijna 15 jaar buitenlands correspondent geweest voor de GPD en daarna heb ik nog eens ruim 7 jaar in het MT gezeten van een van de aangesloten kranten, het Limburgs Dagblad. Ik mag dus oordelen en durf te stellen dat de GPD een uiterts belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de kwaliteit van de Nederlandse dagbladjournalistiek over vele decennia. Een jaar geleden stierf good old Jan van Beek, die de GPD als hoofdredacteur maakte wat het zo lang is geweest: een top persbureau dat zich kon meten met alle redacties van de landelijke dagbladen. Toen Jan met pensioen ging, kopte De Journalist ‘De GPD, c’est moi!’. Ik ben bang dat Jan voor zijn dood heel goed heeft geweten dat de wetten van de economie en de veranderende samenleving het blijkbaar niet zouden toelaten dat de GPD nog een lang leven beschoren zou zijn. Maar ik ben blij dat hij het nu aangekondigde einde van de GPD niet meer hoeft mee te maken. Hoewel niet meer betrokken bij de GPD of bij GPD-bladen kan ik me niet aan de indruk onttrekken, dat het einde van de GPD niet onvermijdelijk was. Wegener zal snel merken dat haar dagbladen zonder de GPD de zoveelste armoedeslag gaan maken ten koste van de abonnees. Het einde van de GPD is triest voor heel Nederland, de journalistiek, de huidige medewerkers en een rampspoed voor de iedere krantenlezer en zeker voor de lezers van de kranten die nu nog gebruik maken van GPD-kopij.

Peter de Vries, 17 juni 2012, 14:04

Wegener komt waarschijnlijk nog van een koude en dure kermis thuis als ze de GPD proberen te vervangen – al gun ik hen dat niet. Voor de andere regionale dagbladen is dit echter een aderlating. Ik heb, net als Ruud, aan beide kanten van de GPD-tafel gezeten: als journalist en buitenlands correspondent aan de Casuariestraat, maar ook als afnemer bij een aantal regionale dagbladen. Vanuit die positie kan ik getuigen dat de kwaliteit van de GPD hard nodig was en is om de concurrentie met andere media aan te kunnen. De optimist in mij zegt dat dit gegeven naar geen andere stap kan leiden dan een voortzetting van de bovenregionale samenwerking in andere vorm. Ondertussen wens ik de collega’s sterkte.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.