website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Zwarte Huid, Witte Maskers: Een avond over het werk van Frants Fanon

Sabien Froger — Geplaatst op donderdag 15 november 2018, 14:29

Agenda donderdag 13 december 2018, 20:00 - donderdag 13 december 2018, 22:00, De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam

In 1952 zette psychiater en schrijver Frantz Fanon de onderwerpen kolonialisme en racisme op de agenda met zijn boek Zwarte huid, witte maskers. Fanon streefde ernaar de vervreemding van zwarte mensen op te heffen. Hoe ver zijn we bijna 70 jaar na zijn boek met deze opheffing? Waarom is zijn werk juist nú weer heel relevant? Met psychiater Glenn Helberg, schrijver en filosoof Babah Tarawally en hoogleraar film wetenschap Patricia Pisters worden zijn bevindingen van toen, naar het hier en nu getrokken.

In Zwarte huid, witte maskers beschrijft Fanon wat het betekent voor een zwart persoon om te leven in de witte westerse wereld. In zijn boek analyseert hij de manieren waarop zwarten duidelijk wordt gemaakt dat ze gelden als minderwaardig en hoe zij dit proberen te compenseren door zich ‘wit’ te gedragen

Frantz Fanon (1925-1961) was psychiater en schrijver. Hij werd geboren op het eiland Martinique en trad tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst van het Franse bevrijdingsleger. Hij studeerde in Lyon, en werkte vervolgens in een psychiatrische inrichting in Algerije. In zijn korte leven publiceerde hij twee invloedrijke boeken: Peau noire, masques blancs (1952) en Les damnés de la terre (1961). Van het eerstgenoemde boek verschijnt binnenkort een nieuwe Nederlandse vertaling.

Glenn Helberg is psychiater. Helberg is gespecialiseerd in kinder- en jeugdpsychiatrie en transculturele psychiatrie. Daarnaast is hij lid van de Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens.

Babah Tarawally is schrijver en journalist. Onlangs verscheen van hem het boek Gevangen in zwart wit denken. Een boek voor iedereen die een uitweg zoekt uit het vastgelopen debat over kleur en identiteit. Tarawally vluchtte uit Sierra Leone en woont inmiddels even lang in Nederland als dat hij in zijn geboorteland woonde.

Patricia Pisters is hoogleraar filmwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en onderzoeksdirecteur van de ASCA (Amsterdam School of Cultural Analysis). Het werk van Fanon bespreekt ze elk jaar in haar werkgroepen en colleges.

Moderator tijdens deze avond is Aldith Hunkar.

Klik hier voor tickets.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.