— donderdag 8 september 2022, 16:26 | 0 reacties, praat mee

Zoon Philip Bloemendal schrijft boek over ‘stem Polygoonjournaal’

Volgende maand verschijnt er een boek over de in 1999 overleden nieuwslezer Philip Bloemendal (foto). In het boek 'De stem van mijn vader' reconstrueert Bloemendals zoon Robert het roerige leven van zijn vader en zijn betekenis voor de Nederlandse radio. Laatste wijziging: 8 september 2022, 16:32

De stem van Bloemendal (1918-1999) werd beroemd door zijn commentaren bij de Polygoonjournaals in de bioscopen. Het bioscoopjournaal, voorafgaand aan de hoofdfilm, was vooral in de jaren voor de televisie een belangrijke informatiebron. Toen de televisie in de jaren vijftig doorbrak, ging Polygoon niet de concurrentie aan met het tv-journaal uit Hilversum. Polygoon koos gewoon kleinere en luchtiger onderwerpen die de tv niet bracht.

Bloemendal was van 1946 tot 1986 als hoofdredacteur, commentator en directeur betrokken bij Polygoon. De beroemde nieuwslezer permitteerde zich in zijn commentaren wel eens een grapje, maar zijn stem en hijzelf bleven altijd beschaafd. Nadat Bloemendal stopte bij het Polygoonjournaal was zijn stem nog lang te horen in onder meer de Amsterdamse metro, waarvoor hij banden met tijden en bestemmingen had ingesproken.

Voor het boek werkte Robert Bloemendal samen met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. In het boek zullen QR-codes staan afgedrukt waarmee online beelden en geluidsopnames uit het archief van Beeld en Geluid kunnen worden gedownload. Het boek ligt vanaf 1 oktober in de winkels.

Bekijk meer van

Philip Bloemendal

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.