word studentlid

— vrijdag 16 februari 2024, 16:02 | 1 reactie, praat mee

Zilveren Camera 2023 naar Sakir Khader

Zilveren Camera 2023 naar Sakir Khader
© Robin Utrecht

De Palestijns-Nederlandse documentairefotograaf Sakir Khader heeft dit jaar de Zilveren Camera 2023 voor beste nieuwsfoto gewonnen. Hij ontving de wisseltrofee en een cheque van 10.000 euro uit handen van staatssecretaris Cultuur en Media, Fleur Gräper-van Koolwijk, voor zijn zwart-witserie Het leven op de West Bank voor 7 oktober. Laatste wijziging: 16 februari 2024, 16:15

Khader maakte zijn fotoserie vorig jaar in Jenin, een vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever. De foto’s zijn volgens de jury stuk voor stuk sterke beelden die de kijker bijblijven en raken. “De serie valt op door de fotografische kwaliteit en emotionele impact. Je ziet dat de fotograaf al langere tijd met dit onderwerp begaan is en contact weet te maken met de inwoners van de regio. Met deze serie wordt erop gewezen dat, terwijl de ogen sinds 7 oktober massaal op Gaza gericht zijn, de bewoners van de Westelijke Jordaanoever gedurende het hele jaar ook onder hoogspanning hebben geleefd, met tragische gevolgen.”

Vrijdag werden in Hilversum ook de andere fotoprijzen uitgereikt. Zo ging de prijs voor Storytelling naar Tina Farifteh voor haar werk Kitten of Vluchteling? en won Nynke Brandsma de Paul Peters Fotoprijs voor sociale fotografie met de serie Max. De winnende foto’s zijn van 17 februari tot en met 14 april te zien in een tentoonstelling in Museum Hilversum.

Daarnaast werd viervoudig Zilveren Camerawinnaar Eddy van Wessel, die de prijs in 2012, 2015, 2019 en 2022 won, vereerd met een speciale onderscheiding. Van Wessel werd benoemd tot Ridder in de orde van de Nederlandse Leeuw en kreeg door de staatssecretaris van Cultuur en Media zijn ridderorde opgespeld.

De eerste prijs voor Storytelling is naar Tina Farfteh gegaan voor de productie ‘Kitten or Refugee’.

De Paul Peters Fotoprijs is naar Nynke Brandsma gegaan voor ‘Max’. Op de site van Zilveren Camera zijn nog meer winnaars te vinden.

Bekijk meer van

Zilveren Camera Sakir Khader

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

photopress, 19 februari 2024, 15:18

Helaas is dit weer een foto die mij totaal niet raakt of waar ik maar zal blijven kijken.
Vraag me überhaupt af of dit een prijs waard was ,zelf denk ik dat het een dreun in het gezicht van vele fotojournalisten moet zijn die betere fotootjes hebben ingezonden dan deze.of dit kiekje.
Het zal wel met de hedendaagse schermutselingen te maken hebben tussen Israël en Hamas.
Maar eerlijk gezegd,deze foto spreekt totaal.niet en verteld geen verhaal.
Al was het alleen maar door een slechte compositie,maar ja daar heb je in een conflict zone geen tijd voor.
Jammer maar.de volgende keer eens wat vaker vrouwen en mannen de jurering laten doen.
Of is het zoals gebruikelijk ons kent ons.
Mijn inziens.zouden er veel betere foto’s.moeten zijn dan deze kiek.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.