— donderdag 24 februari 2011, 12:53 | 2 reacties, praat mee

Bundel nieuws publieke omroep op web

De publieke omroep doet er goed aan een integraal journalistiek nieuwsplatform te beginnen. Online. Dat is namelijk de droom van de nieuwsconsument, denkt journalist en organisatiesocioloog Floris Alberse. De krachten van alle journalistieke televisie- en radiorubrieken van de publieke omroep worden zo gebundeld. Het biedt de omroepen meer ruimte tot profilering en bespaart hen een hoop geld. Op het nieuwsplatform wordt het laatste nieuws met achtergronden aangeboden via één overzichtelijke website, met smartphone- en tabletapplicatie. De inhoud van de het nieuwe nieuwsplatform wordt aangeboden in video, foto, geluid en tekst. Het wordt daarmee het grootste en misschien wel betrouwbaarste online nieuwsplatform van Nederland.

Laatste wijziging: 8 maart 2011, 19:08

Het werkt zo: Stel dat EenVandaag onthulling X doet om 18.15 uur in het televisieprogramma, dan biedt de redactie die onthulling een uur eerder al aan bij de nieuwe nieuwssite. Daarmee trekken zij meer kijkers naar hun uitzending. Dat komt doordat meer mensen van de onthulling afweten. Als ‘s avonds Nieuwsuur of PowNews onthulling Y heeft, dan doen zij hetzelfde. Ook die rubrieken krijgen meer kijkers door de bekendheid van het onderwerp. Voordeel nummer één is dus meer kijkers voor de bestaande radio- en televisieprogramma’s.

Voordeel nummer twee is voor de nieuwsconsument: die hoeft niet elke dag alle programmawebsites af te surfen op zoek naar iets nieuws, maar vindt het laatste nieuws met achtergronden gewoon op de nieuwe nieuwssite. De enorme potentie van de nieuwssite ligt in de omvang en kwaliteit van de productie van de Hilversumse journalistiek. De bestaande redacties komen dagelijks met doorgaans veel kwalitatief hoogwaardige, betrouwbare informatie. Voor de nieuwsconsument is het een droom om al die informatie op één plaats ontsloten te zien. Zeker als die bereikbaar is via zowel de computer, de tablet-pc, als de mobiele telefoon.

De redacties en omroepen zullen door het nieuwsplatform nog meer geprikkeld worden om vanuit hun eigen perspectief en identiteit nieuws te maken. Want met eigen, originele invalshoeken en primeurs heb je snel aandacht op het nieuwe nieuwsplatform. Bij ieder item zal worden vermeld van welk programma en welke omroep dat bericht afkomstig is. Dat biedt de omroepen dus een extra mogelijkheid om zich bij een breed publiek te profileren. Het eigen geluid van de omroepen wordt dus sterker, terwijl hun bereik ook nog eens groeit.

Maar er zit nog een mogelijkheid aan dit nieuwsplatform. Het bespaart de omroepen namelijk een hoop geld. De talloze bestaande (vaak vrij onoverzichtelijke, minder goed onderhouden) websites kunnen namelijk van de begroting geschrapt worden.

Het nieuwsplatform wordt meer dan alleen een verzamelpunt. De nieuwsconsument wil er namelijk op kunnen vertrouwen dat het laatste nieuws met achtergronden het eerst op het nieuwe nieuwsplatform staat. Natuurlijk in video, geluid, foto en tekst. Daarom zou er een zelfstandige redactie gevormd moeten worden die verantwoordelijk wordt voor de inhoud.

De redactie van het nieuwe nieuwsplatform zal zelf teksten schrijven. Immers zijn bijna alle journalistieke producties van de publieke omroep gemaakt voor radio en televisie. Veel daarvan zal op het nieuwsplatform ook in tekst aangeboden moeten worden, om zodoende de nieuwsconsument goed te kunnen bedienen. Bovendien is de dagelijkse nieuwsstroom veel breder dan de berichtgeving van de omroepen zelf. De redactie van het nieuwsplatform zal daarom de persbureaus en de kranten moeten bijhouden om daarover direct te kunnen berichten.

Op de redactie komen niet alleen technici, maar juist ook journalisten te werken. Vanuit hun gevoel voor nieuws en journalistieke kwaliteit maken zij een selectie van het nieuws dat hen aangeboden wordt door de journalistieke programmaredacties. Het platform krijgt dus een eigen en onafhankelijk gezicht dat ontstaat uit de diversiteit van de omroepen. De redactie zou kunnen bestaan uit een afvaardiging van de omroepen en zal daarmee een gewogen balans vinden tussen de uiteenlopende perspectieven op het nieuws.

Daarbovenop wordt de redactie uitgerust met een extra troefkaart: een onafhankelijke, journalistiek inhoudelijke hoofdredacteur. De hoofdredacteur treedt vaak op de voorgrond, waardoor het platform bekend wordt bij het grote publiek. Hoe populairder het nieuwsplatform bij gebruikers namelijk is, des te groter het enthousiasme tot medewerking bij de bestaande redacties zal zijn.

Sommige dagbladen en ook de politiek zullen wellicht bezwaar maken tegen dit idee. Onder het mom van oneerlijke concurrentie zal men aanvoeren dat de publieke omroep niet te veel op internet mag doen. Dit idee ligt helemaal in lijn met dit argument. De publieke omroep gaat in dit idee namelijk juist mínder op internet doen. Het aantal journalistieke websites wordt immers teruggedrongen tot één enkele.

Het nieuwe platform geeft de omroepen een groter publiek en meer profileringsruimte. De nieuwsconsument gaat er zo mogelijk nog meer op vooruit. Het publiek zal namelijk gratis bediend worden van het laatste nieuws met achtergronden, vanuit verschillende maatschappelijke perspectieven, via beeld, geluid en tekst, op de computer, de mobiele telefoon en de nieuwe tablet-pc. Een realistische droom die wacht op verwezenlijking.

Floris Alberse is zelfstandig journalist en organisatiesocioloog.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

frank siddiqui, 2 maart 2011, 17:02

Dit zou niet alleen heel goed idee zijn op het web, maar ook op televisie. De huidige versnippering leidt tot erg veel van hetzelfde met net een aner kadertje of presentator, terwijl de diepgang ver te zoeken is. Net als de Belgen: journalistiek is geen speeltje voor omroepen, maar een publieke taak waarin geinvesteerd moet worden. Bundel daarom ook op de TV de kracht en de middelen en maak excellente journalistieke programma’s met een hogere standaard, waar de kijker echt wijzer van wordt. Zo besteed je het omroepgeld zinnig en voorkom dat mensen de Belg verkiezen, waar je nog journalistiek tegenkomt die niet verkleurd wordt door zeer matige presentatoren en interviewers die zichzelf op de voorgrond plaatsen, bij gebrek aan fatsoenlijke journalistieke inhoud.
Dat, helaas is geen realistische droom, omdat in Nederland visie op journalistieke kwaliteit schaars is, elke presentator met een maniertje journalist mag spelen en de verschillende omroepen hun eigen winkel zoveel beter en belangrijker vinden dan de publieke zaak, die véél betere journalistiek verdient.

Cyril, 3 maart 2011, 01:23

Interessant verhaal, soms lijken we té gewend aan hoe (raar) de situatie in Nederland eigenlijk is. Step Vaessen (ex-NOS), werkzaam bij al-Jazeera, sprak deze week ook haar verbazing al uit over de versplintering van de Publieke Omroep. http://webjournalisten.nl/2209

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.