e learning nvj

— donderdag 3 december 2009, 09:02

Demo van Nederlandse video-zoekmachine

De Universiteit van Amsterdam, Universiteit Twente, het bedrijf Video Dock en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid hebben een technische demonstratie online gezet van een nieuwe videozoekmachine. De in Nederland ontwikkelde technologie stelt gebruikers in staat om videomateriaal te doorzoeken op basis van sleutelwoorden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van automatische beeld- en spraakherkenning, aldus de bedenkers. Er zou vijf jaar aan de techniek geschaafd zijn. De zoektechnologie herkent "het verband tussen een visueel object en duizenden vorm-, kleur- en structuurkenmerken" en kan zo elementen uit videomateriaal 'apart zetten' onder sleutelwoorden. Het biedt gebruikers rechtstreeks toegang tot fragmenten. Het videomateriaal waarop de demonstratie draait bestaat uit archiefbeelden van 40 jaar Pinkpop. Daarnaast kunnen gebruikers zoeken in interviews van Nederlandse artiesten met behulp van automatische spraakherkenning. De zoekmachine hollandsglorieoppinkpop.nl blijft tot eind februari 2010 online. Laatste wijziging: 3 december 2009, 10:04

Bekijk meer van

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.