— woensdag 18 december 2019, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Zender RT geeft in Amerika veroordeelde spion eigen programma

Butina na aankomst op het Sjeremetjevo-vliegveld in Moskou, afgelopen oktober | AFP

De Russische overheidsgefinancierde nieuwszender RT heeft Maria Butina aangetrokken als nieuwe presentatrice voor een online programma. De aanstelling is opmerkelijk, omdat Butina net anderhalf jaar gevangenisstraf heeft uitgezeten voor haar rol in Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen van 2016.

Butina werd in juli 2018 door de FBI opgepakt en bekende dat ze onder meer haar contacten in de Amerikaanse Republikeinse partij en binnen de Amerikaanse wapenlobby had ingezet om de relatie met Rusland te beïnvloeden. Ze werd oktober vorig jaar als illegale foreign agent tot 18 maanden cel veroordeeld en kwam in oktober van dit jaar vrij.

Ze werd uitgewezen nadat ze ruim 15 maanden van die cel had uitgezeten. Poetin ontkende indertijd van Butina te hebben gehoord, tot haar arrestatie in de Verenigde Staten.

Het satirische programma zal de oppositie in Rusland belachelijk maken, meldt Reuters op basis van een verklaring van RT.

Bekijk meer van

Verenigde Staten Rusland RT

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.