NVJ compleet lid

— donderdag 31 juli 2008, 08:53 | 8 reacties, praat mee

Woede over knieval IOC

Woede over knieval IOC

In strijd wat in de aanloop naar de Olympische Spelen is toegezegd, kunnen buitenlandse journalisten in China toch niet onbelemmerd het internet op. Vorige week vrijdag opende het perscentrum in het Olympisch Dorp; journalisten melden dat het onmogelijk is om sites te openen die politiek gevoelig liggen of kritisch zijn over China. Het blijkt dat het Internationaal Olympisch Comité, ondanks eerdere verklaringen dat journalisten ongelimiteerd konden surfen, heeft ingestemd met blokkade van wat eufemistisch "niet sport-gerelateerde sites" wordt genoemd. Het IOC heeft bevestigd dat het op eerdere toezeggingen is teruggekomen. China zegt dat het beleid om "voldoende internettoegang te bieden" geen nadelige invloed heeft op verslaggeving over de Spelen zelf. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International (een van de sites die vanuit het perscentrum niet is te bekijken, red.) is woedend over de houding van de IOC en noemt het een knieval. "Deze onverhulde censuur van de media is wederom een gebroken belofte, die de claim ondermijnt dat de komst van de Spelen de mensenrechtensituatie in China zou helpen verbeteren", aldus een Amnesty-woordvoerder. Laatste wijziging: 31 juli 2008, 11:08

Bekijk meer van

China

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

8 reacties

Paul, 31 juli 2008, 10:03

Ik word hier zo moe van. Wie zegt me dat Amnesty International de zaken netjes en feitelijk voorstelt? Trouwens, het zijn de OS en ik wil alleen mooie sportverhalen lezen. Dan blijven er nog 11 maanden over voor politieke stukken. En kom aub niet met Freek of Erik aanzetten. Die moeten maar ergens anders hun pr-machine laten draaien.

Maarten, 31 juli 2008, 10:18

Ik word moe mensen die denken dat Amnesty een ‘verborgen agenda’ hebben en Erik van M een sneer geven. Je denkt een dapper standpunt in te nemen, het tegendeel is waar.

Peter Kulche, 31 juli 2008, 12:22

Het zal ongetwijfeld makkelijker kunnen dan mijn volgende tip voor journalisten in China. Maar toch: huur een virtuele desktop; een Windows-computersessie op afstand. Talloze providers bieden deze service aan. Ik ken die van het NLse Glomos: http://www.glomos.nl/.
Je logt vanuit dat strenge China in op een “veilige” Nederlandse server. Er bouwt zich dan een Windows desktop op op je Chinese scherm. Op die desktop kan je eigen Windows software draaien, maar je kunt ook de browser starten. Alles was je dan ziet, wordt “grafisch” doorgestuurd naar je Chinese scherm. Het lijkt me niet dat ze dat goed kunnen filteren.

Mvg
Peter Kulche

Karel Bruinsma, 31 juli 2008, 13:34

Het is geen kwestie van willen, de vermenging van de sport en de politieke realiteit in China is onontkoombaar. Het lijkt me dat Amnesty geen enkel belang erbij heeft de zaken anders voor te stellen dan ze zijn. Het feit dat sites die het regime onwelgevallig zijn, worden geblokkeerd laat zien dat Amnesty terecht de vinger op een zere plek legt. Het is niet te verteren dat journalisten in hun werk op deze wijze worden belemmerd. Maar het is het IOC dat moet eisen dat gedane beloften worden nagekomen. Het IOC kan en mag niets anders doen dan deze zaak tot op de hoogste niveaus uitzoeken! Het is de politiek zelf die van de Olympische Spelen een politiek toernooi maakt.

Paul, 31 juli 2008, 14:16

Van een corrupte instelling als het IOC kun je niet meer verwachten. Deze overdreven reacties hebben dus geen enkele zin.

Robert, 31 juli 2008, 20:49

Nou, ze weten daar in elk geval sport en politiek heel goed van elkaar gescheiden te worden.

Joris, 3 augustus 2008, 20:25

Ik heb Mart Smeets nog steeds niet op de barricaden gezien.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.