— maandag 28 september 2020, 09:24 | 0 reacties, praat mee

Winnaars Loep 2019 bekend

Bette Dam wint met haar boek 'Op zoek naar de vijand' een Loep - © Pim Ras / ANP

Bette Dam, Ben Meindertsma, Lex Runderkamp, Kees Versteegh en Jannie Schipper, Luuk Mulder en Siebe Sietsma en Gidi Pols en Jochem van Staalduine zijn de winnaars van De Loep 2019, de prijs Van de VVOJ voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek.

Bette Dam won in de categorie Controlerende Onderzoeksjournalistiek met haar boek ‘Op zoek naar de vijand’. “Een onderzoek van internationale klasse over een internationaal onderwerp. Gedurfd dat Bette Dam haar correspondentschap in Afghanistan opzegt, om op eigen houtje het onderzoek te starten naar de vijand, naar mullah Omar, de leider van de Taliban. Lees dat boek,” aldus de jury.

Ben Meindertsma, Lex Runderkamp, Kees Versteegh en Jannie Schipper kregen voor de producties Nederlandse luchtaanval in Irak veroorzaakte zeker zeventig burgerdoden (NOS) en De Nederlandse ‘precisiebom’ op een wapendepot van IS (NRC) de Loep voor Opsporende Onderzoeksjournalistiek 2019. De jury: “Een productie die de Nederlandse politiek lange tijd bezighield, een moeilijke productie waarin militaire geheimen werden onthuld. Uit de toelichting bij de inzending bleek dat de samenwerking tussen de journalisten van beide media een echte meerwaarde had. Die toelichting was overigens bijna net zo spannend als de onthulling zelf. Stukje voor stukje wordt de puzzel gelegd. Een topverhaal met grote impact.”

De Loep voor Signalerende Onderzoeksjournalistiek 2019 ging naar Luuk Mulder en Siebe Sietsma voor De schimmige wereld van het Maltese paspoort (Nieuwsuur). “Een verhaal waarbij de mond van de jury af en toe open viel van verbazing, waarin een hoofdpersoon duidelijk verrast werd door de kennis van de interviewers. Het feit dat de Maltese regering haar eigen goudmijn creëerde door een handel in paspoorten te beginnen, was niet geheel onbekend. Maar zo volledig als door deze journalisten was het verhaal nog niet eerder verteld. Met een prachtige dubieuze hoofdrol van een Russische professor aan de Universiteit Groningen. Vakwerk, goede onderzoeksjournalistiek en een genot om naar te kijken,” aldus de jury.

De Aanmoedigingsprijs van de Loep 2019, bedoeld voor talent in de leeftijd tot en met 30 jaar, ging naar Gidi Pols en Jochem van Staalduine voor De erfenis van DSB (de Volkskrant). De jury: “Een productie waar de jury zeer van gecharmeerd is geraakt. Met reportage en onderzoek worden in een drieluik alle gevolgen van het faillissement van de DSB tien jaar later in beeld gebracht.”

Joop Bouma (Trouw) kreeg uit handen van VVOJ-voorzitter Evert de Vos een bijzondere Loep toegekend voor zijn hele oeuvre. Bouma heeft deze zomer de pensioengerechtigde leeftijd bereikt en kan terugkijken op een glanzende loopbaan als onderzoeksjournalist met tal van belangrijke publicaties. Daarnaast heeft hij een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de VVOJ en het internationale samenwerkingsverband ICIJ, aldus de organisatie. Meer bij de VVOJ

Bekijk meer van

VVOJ De Loep

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.