— woensdag 13 december 2023, 12:02 | 0 reacties, praat mee

Wilders wil uitspraak: ‘Journalisten zijn - uitzonderingen daargelaten - gewoon tuig van de richel’ niet terugnemen

© ANP / Remko de Waal

PVV-leider Geert Wilders weigerde woensdag in een Tweede Kamerdebat eerdere omstreden uitspraken terug te nemen. Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek hield hem meerdere uitingen voor die volgens haar Wilders ongeloofwaardig maken als premier en vroeg hem om excuses. Laatste wijziging: 13 december 2023, 13:21

Het ging haar onder meer over de term “kopvoddentaks”, ofwel een belasting op hoofddoeken.

Ook wilde zij excuses van Wilders om uitspraken dat journalisten “tuig van de richel” zijn, dat hij sprak over “D66-rechters”, een “nepparlement” en een “Polenmeldpunt”.

‘Ik moet helemaal niks’
Wilders bleef erbij dat hij als oppositieleider een andere rol had. Van terugkijken en afstand nemen, wil hij niets weten. “Dat ga ik niet doen. Ik moet helemaal niks.”

Hij wil ook moslims geruststellen dat zij niet het land worden uitgezet en dat hij dat ook nooit heeft bepleit.

Overigens liet hij in 2014 zijn aanhangers scanderen dat zij “minder Marokkanen” wilden en dat Wilders dat zou gaan “regelen”, iets waarvoor hij later werd veroordeeld. Koekkoek vindt dat Wilders’ uitspraken direct indruisen tegen de samenleving. Een premier dient daar volgens haar boven te staan.

Wilders vroeg verder nadrukkelijk om vertrouwen. CU-Kamerlid Pieter Grinwis, die zijn zieke fractieleider Mirjam Bikker verving, wees erop dat Wilders eerder de rechtstaat failliet had verklaard en dat het nu niet zomaar “met een inlegvelletje” kan worden opgelost. “U zult het zien. Heb er vertrouwen in”, zei Wilders. Grinwis benadrukte dat “vertrouwen goed is, maar controle beter”.

Bekijk meer van

Wilders

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.