word studentlid

— woensdag 19 mei 2021, 13:37 | 0 reacties, praat mee

Wie wijzigt wat?

Wie wijzigt wat?
© Illustratie: Paul Ryding

Een van de voordelen van online publiceren is dat een verhaal nooit ‘gesloten’ is. Waar artikelen in kranten en tijdschriften op een bepaald moment niet meer aangepast kunnen worden, zijn verhalen op het web tot in het einde der tijden te wijzigen. Tikfout ontdekt? Extra informatie toevoegen? Of een vergissing herstellen? Het is gefixt met een paar klikken en tikken. Laatste wijziging: 19 mei 2021, 21:06

Die vrijheid brengt een bepaalde verantwoordelijkheid met zich mee. Want eindredactie achteraf kan de journalistiek ook minder transparant maken. Als je al je kleine en grote vergissingen op een later moment nog kunt aanpassen, hoef je in theorie ook nooit verantwoording af te leggen over je fouten.

Sommige media gaan goed om met die verantwoordelijkheid. De NOS en NU.nl (en ook een aantal andere titels) plaatsen bij noemenswaardige correcties een korte uitleg bij het aangepaste verhaal. En op Twitter waren er robotjes rond, die automatisch wijzigingen in koppen van artikelen melden.

Dat soort robots kun je ook prima bouwen voor hele artikelen. Crowdfundingplatform BackMe deed dat en lanceerde rewrited.news. De website inventariseert artikelen van zo’n twee dozijn nieuwssites uit binnen- en buitenland en laat zien op welke plekken die verhalen zijn gewijzigd.

Heel schokkend zijn die wijzigingen doorgaans niet. Een extra tussenkopje, een herstelde tikfout, een inhoudelijke aanvulling… Andere keren laat rewrited.news zien hoe de insteek van een artikel is gewijzigd.

Ook die wijzigingen zijn vaak prima te verklaren. Een verhaal omschrijven kan allerlei valide redenen hebben. En we hoeven van media niet te verwachten dat ze op hun eigen site iedere gewijzigde komma communiceren. Maar in de huidige tijdsgeest waarin het vertrouwen in de media afneemt is meer transparantie nooit een slecht idee.

Bekijk meer van

rewrited.news BackMe

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.