— maandag 22 oktober 2012, 14:21 | 0 reacties, praat mee

Wie is de bron?

Een steeds groter wordende ergernis in de vooralsnog nauwelijks ontwikkelende internetjournalistiek is wel het nalaten van fatsoenlijke bronvermelding. Je kunt in de regio dagen bezig zijn met een verhaal, nadat je jaren geïnvesteerd hebt in een netwerk en kennis binnen een niche. Datzelfde verhaal kan in een paar minuten gereproduceerd worden door het ANP.

Het persbureau gaat als volgt te werk: Ze checken de bronnen en vervolgens is het nieuws van het ANP. Een koud kunstje, een paar belletjes volstaan, en er werken tientallen journalisten bij het persbureau die dat bijzonder goed onder de knie hebben.

Het ANP is inmiddels de bron van alles voor de Nederlandse nieuwssites. Snel en betrouwbaar worden de nieuwsberichten doorgepompt om binnen enkele minuten via 95 kanalen verspreid te worden op het Nederlandse web. Maar wie of wat is nou eigenlijk de bron van het nieuws?

Dat je niet in alle berichten uitgebreid zet of een bron telefonisch is geïnterviewd, of in de mail om bevestiging is gevraagd, zoals bijvoorbeeld veel Amerikaanse media doen, begrijp ik wel. De Nederlandse consument zit daar niet op te wachten, al zou het voor nieuwsredacties relevant zijn.

De zogenaamde webportal van het ANP lijkt mij echter een geschikte dienst waarbij ook de voor de journalistiek bijzonder relevante informatie over de bron van het nieuws prijsgegeven kan worden. Geef ze vrij, de documenten, de persberichten en vooral de linkjes naar de bronnen van het nieuws. De abonnees van het ANP verdienen dat, maar de nieuwsconsument eigenlijk ook.

Zelfs de krant, met zijn ruimtegebrek, geeft geregeld in een artikel weer waar de informatie (BBC, Reuters) oorspronkelijk vandaan komt, ook als deze door het ANP gestuurd is. Door een van onze verslaggevers verwerkt, door ANP geleverd maar de bron is Reuters of de BBC.

En het kan gewoon in de huidige dienst van het ANP die half Nederland van nieuws voorziet. Tekst in HTML copypasten kunnen ze ook op elke internetredactie. Nu het ANP nog. Toch de bron van alles?

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)is chef webredactie voor dichtbij.nl. Hij inviteert voor de volgende estafettecolumn internetredacteur Paul Vereijken van het Eindhovens Dagblad.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.