persveilig seminar

— dinsdag 6 augustus 2013, 08:43

Washington Post verkocht voor 250 mln

Jeff Bezos, oprichter en eigenaar van webwinkel Amazon, neemt voor een bedrag van 250 miljoen dollar de gerenommeerde krant The Washington Post over. Het is een aankoop die Bezos zelf in gang heeft gezet, laten de bedrijven weten - het is daarmee geen overname door Amazon. De stap, die vriend en vijand verbaast, werd laat in de middag plaatselijke tijd aan het Post-personeel meegedeeld. In een verklaring stelt topman Donald Graham - wiens familie sinds 1933 bij de krant betrokken was - dat de keuze om de krant te verkopen wordt ingegeven door de "gebruikelijke uitdagingen waarmee de krantenwereld zich de laatste jaren geconfronteerd ziet". Graham zegt dat stilaan het besef groeide dat een andere eigenaar de krant en aandeelhouders beter zou kunnen dienen. De afgelopen zes jaar zag The Post de oplagecijfers met 7 procent dalen. De omzet daalde in die tijd met 44 procent. Laatste wijziging: 13 augustus 2013, 14:34

James Ball, datajournalist bij The Guardian, wijst op de meest recente omzetcijfers van beide bedrijven: The Washington Post verdiende 5 miljoen dollar op een omzet van 959 miljoen dollar. Amazon maakte een verlies van 7 miljoen dollar op een omzet van 12,8 miljard dollar. Jeff Bezos, als “bewezen technologisch en zakelijk genie” heeft een lange-termijn aanpak en is een fatsoenlijk mens, aldus Graham: “Het maakt hem een uniek geschikte nieuwe eigenaar voor de Post.” Bij The Post zelf wordt er met enige scepsis naar de transactie gekeken.

In de transactie zijn niet alle onderdelen van de uitgeverij opgenomen: zo blijven websites Slate, The Root en Foreign Policy in handen van The Washington Post Company, alsook het hoofdkantoor in Washington DC en diverse specialistische uitgaven. Wel zal uitgeverij The Washington Post Company van naam veranderen; welke dat wordt is nog niet bekend. Wat Bezos precies allemaal in handen krijgt, staat op deze slide.

Jeff Bezos heeft in zijn paper to be een open brief aan werknemers geschreven, waarin hij vooral geruststellende woorden spreekt. Hij begrijpt de onrust, nu de Graham-familie straks geen rol meer speelt bij de krant. Er zal weinig veranderen, aldus Bezos. De waarden van de krant blijven gelijk en hij heeft geen behoefte om de krant als speeltje te gebruiken. “Ik heb al een andere baan waar ik van hou. Bovendien heeft The Post nu al een uitstekend team aan het roer dat veel meer van nieuwswereld weet dan ik. Ik ben blij dat ze hebben toegezegd te zullen blijven”, aldus Bezos.

Het is een week met veel transacties in de Amerikaanse uitgavewereld: op maandag werd bekend dat online tijdschrift Newsweek een nieuwe eigenaar heeft gevonden en dat The New York Times Company dagblad The Boston Globe heeft verkocht.

Bekijk meer van

Washington Post

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.