— donderdag 8 juli 2010, 09:20 | 0 reacties, praat mee

Wantrouwen tegenover burgerjournalistiek

Een wetenschappelijk onderzoek onder 541 Vlaamse beroepsjournalisten, uitgevoerd door de Katholieke Universiteit Leuven toont een zeker wantrouwen aan ten aanzien van burgerjournalistiek. De journalisten vrezen voor sensatiezucht en voortschrijdende commercialisering. Ruim de helft van de onder vraagde journalisten (52,9 procent) stelt dat burgerjournalistiek de beroepsjournalistiek schaadt. In het onderzoek 'De frustratie van de vierde macht' van Carmen van Oers stelt een van journalisten dat burgerjournalistiek "onzin is, want synoniem voor amateurisme. Of haalt u er een burgerchirurg bij als u moet worden geopereerd of een burgerloodgieter als de buizen verstopt zijn?" Beroepsjournalisten storen zich in het bijzonder aan het feit dat zij zich moeten houden aan bepaalde rechten en plichten, een professionele werkwijze - terwijl burgerjournalisten dat niet zouden hoeven. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat druk om 'gekleurd' te schrijven om adverteerders tevreden te stellen, steeds vaker voorkomt.

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.