— donderdag 18 september 2014, 09:01

VS: vertrouwen in media weer onderuit

Na een korte opleving in 2013 is het vertrouwen van Amerikanen in de media gezakt naar een recordlaagte van 40 procent. Het Gallup-onderzoeksbureau stelt dat het vertrouwen daarmee in 14 jaar nog niet zo laag stond. Gallup vroeg Amerikanen of ze de media vertrouwen om "volledig, accuraat en eerlijk" over zaken te berichten. Na de herverkiezing van George Bush in 2004 zakte het vertrouwen naar 44 procent: het blijkt dat verkiezingsjaren met de bijbehorende media-aandacht sowieso het vertrouwen in media geen goed doet. "Nationale verkiezingen wekken scepsis wat betreft de betrouwbaarheid van verslaggeving", aldus Gallup. Opmerkelijk is dat gemiddeld 1 of 5 Amerikanen de media als te conservatief betitelen - des te bijzonder omdat politici de media een liberal bias aanwrijven. Hoewel nog steeds veel Amerikanen vertrouwen hebben in de media, constateert Gallup tegelijk dat grote groepen via persoonlijke en/of gepersonaliseerde kanalen in hun eigen nieuws voorzien. Gallup verwacht nog een licht herstel van het vertrouwen, aangezien 2015 geen verkiezingjaar is. Meer bij Gallup

Bekijk meer van

Verenigde Staten Gallup

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.