banner festival 23

— vrijdag 23 december 2016, 13:00 | 1 reactie, praat mee

Vijf genomineerden voor Journalist van het Jaar 2016

Ester Gould (links) en Sarah Sylbing.

Vijf journalisten, onder wie 2 duo’s, zijn genomineerd voor de prijs Journalist van het Jaar 2016. Het gaat om Zembla-journalisten Ton van der Ham en Norbert Reintjens, Volkskrant-correspondent Ana van Es en programmamakers Sarah Sylbing en Ester Gould. Op 2 februari wordt duidelijk wie de prijs krijgt. Laatste wijziging: 23 december 2016, 15:38

Vakblad Villamedia organiseert de verkiezing. De jury, bestaande uit de redactie en de adviesraad van Villamedia, nomineert Van der Ham en Reintjens vanwege hun uitstekende onderzoek naar ziekenhuiscalamiteiten bij het UMC Utrecht en het Maxima Medisch Centrum in Veldhoven.

Ana van Es verdient volgens de jury haar nominatie omdat ze als correspondent in het Midden-Oosten niet alleen zoekt naar de grote en kleine verhalen, maar ook naar nieuwe manieren van storytelling.

Sarah Sylbing en Ester Gould maakten voor HUMAN de zesdelige serie ‘Schuldig’. Daarin schetsen zij een portret van inwoners van de Amsterdamse Vogelbuurt die in de schulden zitten en de mensen daarom heen.

Dolf Rogmans, hoofdredacteur van Villamedia: ‘Voor alle vijf de genomineerden geldt dat hun werk in Nederland de discussie bepaalt. Hun werk maakt het verschil. Alle vijf zijn daarom voor ons winnaars. Begin februari kiezen we daar uit de Journalist van het Jaar.’

De bekendmaking van De Journalist van het Jaar 2016 vindt donderdag 2 februari plaats in de burgerzaal van de gemeente Hilversum. Gastheer is burgemeester Pieter Broertjes.

Bas Haan, verslaggever van Nieuwsuur, won de titel Journalist van het Jaar 2015 voor zijn onthullingen over wat is gaan heten de Teevendeal.

Eerdere winnaars zijn Olaf Koens, Rob Wijnberg, Hans Jaap Melissen, Brenno de Winter, Robert Chesal en Joep Dohmen, Antoinette Hertsenberg, Bram Vermeulen, Ben Rogmans en Joris Luyendijk.

Documentairemaaksters Sarah Sylbing en Ester Gould maakten voor HUMAN de zesdelige serie ‘Schuldig’. Dat bracht direct een discussie op gang over de bijzonder manier van schuldhulpverlening in Nederland. Wie een rekening niet kan betalen, ontvangt een boete waardoor hij de rekening helemaal niet meer kan betalen.
- De serie
- Een interview met Sylbing en GouldAna van Es is correspondent in het Midden-Oosten voor de Volkskrant met als standplaats Beiroet. Ze zoekt daar niet alleen naar de grote en kleine verhalen, maar die ook naar nieuwe manieren van storytelling. Vooral haar verhaal vanuit Fallujah laten dat goed zien.
- Een overzicht van haar artikelen in de Volkskrant


Norbert Reintjens (links) en Ton van der Ham.

Onderzoeksjournalisten Ton van der Ham en Norbert Reintjens van Zembla deden langdurig onderzoek naar ziekenhuiscalamiteiten bij het UMC Utrecht en daarna bij het MMC in Veldhoven. De eerste aflevering van de serie was weliswaar al in 2015 (4 november), maar in 2016 volgden nog twee afleveringen (2 maart en 1 juni). Een staaltje van lange-adem-journalistiek met gevolgen.
- Ziekenhuiscalamiteiten 1
- Ziekenhuiscalamiteiten 2
- Ziekenhuiscalamiteiten 3
- Interview Ton van der Ham
- Nominatie Van der Ham en Reintjens voor De Loep

 

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

J.C. Roodenburg, 23 december 2016, 15:05

Dit is dus weer een van de zoveelste ‘prijzen’ die journalisten kunnen winnen, zij het in dit geval een belangrijke. Vroeger bracht De Journalist een overzicht van welke prijzen er allemaal in de journalistiek zijn. Vaak zijn het de meest onzinnige prijzen, Journalisten moeten wat mij betreft hun werk goed doen. Dan komt het ook goed met hun beloningen. Het lijkt tegenwoordig wel of media-uitgeverijen het belangrijker vinden dat hun journalist een prijs krijgt dan dat zij een passende honorering geven. In de jaren ‘80- had je één belangrijke Prijs voor de Dagbladjournalistiek’. Daar had een journalist en hun werkgever wat aan.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.