— dinsdag 14 augustus 2018, 11:00 | 1 reactie, praat mee

Tooltip: Zo bereken je snel hoeveel mensen er in een gebied passen

Foto: Pixabay

Donald Trump wist het zeker: tijdens zijn inhuldiging anderhalf jaar geleden moesten er wel 1,5 miljoen mensen naar hem hebben staan kijken vanuit The National Mall. Foto's lieten echter zien dat het een stuk rustiger was dan Trump dacht. Maar een goede schatting van het aantal mensen maken was ook voor journalisten lastig. Gelukkig kan de gratis tool MapChecking daarmee helpen. MapChecking is in feite een interactieve kaart waarop je een gebied selecteert. Heb je dat gedaan, dan rekent de tool automatisch voor je uit hoeveel mensen er in het geselecteerde gebied passen. Hoe dat werkt, zie je in deze video. Laatste wijziging: 11 oktober 2022, 09:18

Deze video werd voor het eerst gepubliceerd in de Villamedia-innovatienieuwsbrief. Wil je deze ook ontvangen? Meld je dan hier aan.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Taco Slagter, 16 augustus 2018, 18:46

Grappig dat daar nu een app voor is. Als politie- en justitieverslaggever in vervlogen tijden deden we het anders. Na afloop van bijvoorbeeld een demonstratie spraken verslaggevers van de verschillende media met elkaar af de schatting van het ANP te volgen. Dat getal stond vaak al op het ‘net’ nog voordat je terug was op de redactie. Hoe het ANP rekende, is voor altijd een raadsel gebleven. Het was natuurlijk een gok. Wel keek het nationaal persbureau met een schuin oog naar de schatting die de politie gaf. Maar die zat altijd - zo bleek vaak - aan de lage kant. Het ANP deed er dus een schepje bovenop en daar had iedereen vrede mee.
Dat die app nu meer zekerheid biedt, is toe te juichen. Gokken naar data hoort niet thuis in de journalistiek

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.