e learning nvj

— maandag 16 september 2013, 14:09 | 0 reacties, praat mee

Verzet tegen NOS videodienst

NDP Nieuwsmedia heeft een bezwaar ingediend bij staatssecretaris Dekker tegen de videodienst van de NOS. Nieuwswebsites kunnen worden voorzien van gratis NOS-videofragmenten. NDP Nieuwsmedia noemt de dienst marktverstorend en schadelijk voor de pluriformiteit van de nieuwsvoorziening. De staatssecretaris moet binnenkort een definitief besluit nemen over de nieuwe dienst, waar in 2012 ook al het een en ander over te doen was. In de bezwaarprocedure vertegenwoordigt brancheorganisatie NDP Nieuwsmedia zowel potentiële gebruikers van de videodienst (nieuwswebsites als Telegraaf.nl en Volkskrant.nl) als producenten en leveranciers van videofragmenten (zoals ANP, RTL Nieuws en Zoomin.TV). Ook NU.nl en Novum scharen zich achter het protest van de branche. Laatste wijziging: 16 september 2013, 16:22

Erik van Gruijthuijsen, directeur ANP: “Tegen gratis aanbod kan onze redactie niet concurreren. Dit zet enorme druk op de jonge en commercieel nog moeilijke markt voor nieuwsvideo’s.”

Potentiële afnemers van de dienst hebben bezwaren tegen de voorwaarden die de NOS stelt, zoals de mogelijke verplichting een STER-spot uit te zenden en het tonen van NOS-kijktips. Ook speelt voor afnemers mee dat de NOS vergaand inzicht eist in hun inkoop van nieuwsvideo’s.

UPDATE Algemeen directeur NOS, Jan de Jong is verbaasd over de kritiek.“Het kanaal is een alternatief voor een mogelijkheid die de kranten al langer hadden (en nog steeds hebben), namelijk om gewoon fragmenten of items van de NOS of anderen te kopen. Die kunnen ze in hun eigen items integreren; er gelden dan geen reclame- of andere mediawettelijke beperkingen.” [...] het initiatief van de NOS ondergraaft de pluriformiteit van de nieuwsvoorziening niet. “Eerder is het een aanvulling daarop, zeker voor kleinere mediapartijen die anders helemaal geen videonieuws zouden hebben.”

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.