— donderdag 24 oktober 2019, 09:09 | 0 reacties, praat mee

Veruit meeste Twitter-berichten over Amerikaanse politiek afkomstig van kleine groep gebruikers

De impact van Twitter op Amerikaanse en internationale politiek valt niet te onderschatten, maar een echokamer dreigt | AFP

Wie Amerikaanse politiek via Twitter volgt, moet zich realiseren dat veruit de meeste tweets afkomstig zijn van een beperkte groep. De cijfers zijn extreem: 97 procent van de politieke tweets worden gemaakt door net 10 procent van de Twitter-gebruikers.

Dat blijkt uit onderzoek van het Pew Research Center, dat een jaar lang onderzoek deed naar 2427 willekeurig gekozen Amerikaanse Twitter-accounts, samen goed voor ruim 1,1 miljoen tweets.

Tegelijk beheerst de Amerikaanse politiek het gesprek van de gemeten groep accounts ook weer niet: 39 procent tweette in de proefperiode ‘minstens één keer’ over het onderwerp (aansporen te gaan stemmen, berichten over een politicus e.d.) en slechts 13 procent van het totale gemeten aanbod van tweets van accounts was politiek getint.

Maar de meeste politieke tweets zijn dus afkomstig van een relatief kleine groep. De groep die het beleid van president Trump afkeurt, is oververtegenwoordigd op Twitter, aldus Pew. De onderzoekers benadrukken dat het onderzoek zich niet specifiek richtte op de Amerikaanse president.

De groep die Trump afkeurt genereert onder Amerikaanse volwassenen 80 procent van de tweets en 72 procent van alle tweets waarin Amerikaanse nationale politiek voorkomt. Uitgesproken voorstanders van Trump genereren 11 procent van alle tweets onder volwassenen en 25 procent van tweets waarin nationale politiek voorkomt.

Bovendien volgen de meeste twitteraars vooral gelijkgestemden, concludeert Pew. Er bestaat daarmee een groot risico op een zelfversterkende echokamer. Meer bij Pew Research Center

Bekijk meer van

Twitter Pew Research Center

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.