— donderdag 19 november 2015, 11:05 | 0 reacties, praat mee

‘Versnippering kenmerkt Haagse journalistiek’

Wilma Haan | (c) Truus van Gog

Versnippering van politieke informatie en transparantie, dat zijn de hoofdonderwerpen in het Nieuwspoortrapport van 2015, dat woensdag voorafgaand aan de Kees Lunshoflezing is gepresenteerd. Wilma de Haan, chef nieuwsdienst van dagblad Het Parool, deed twee maanden onderzoek om de omgangsvormen tussen de Haagse politiek en journalistiek in kaart te brengen vanuit haar achtergrond als internetjournalist.

Haan constateert in ‘Nieuwsportal, Haagse berichtgeving in het digitale tijdperk’ dat internet weliswaar veel positiefs te bieden heeft, maar dat het ook zorgt voor fragmentatie. De burger wordt geconfronteerd met duizend losse puzzelstukjes, in plaats van een opgeloste puzzel. “Enigzins paradoxaal zou je kunnen stellen dat juist deze groeiende informatievoorziening een blokkade is van de transparantie. Niet alleen of zozeer de transparantie tussen politiek en journalistiek, maar vooral ook tussen deze twee en de burger. Eens te meer de zeer schone taak aan de journalistiek om te selecteren, duiden en samenhang aan te brengen tussen de verschillende berichten.”

“De onbeperkte ruimte op het internet noopt journalisten er onvoldoende toe om strakke nieuwskeuzes te maken. En ondanks de digitale mogelijkheden, heb ik nog geen medium gevonden dat echt aan goede online dossiervorming doet. Er blijven vooral losse berichten bijkomen, nog meer puzzelstukjes.

Tegen die veelheid aan informatie staat ook een tekort: de overheid is nog te weinig transparant en de pers doet te weinig om die transparantie af te dwingen. Volgens Haan twijfelen zowel journalisten als Tweede Kamerleden over de vraag of de overheid zich wel voldoende laat controleren.

Daarnaast lijkt nog niemand echt te werken aan een oplossing voor de fragmentatie, de politieke berichtgeving en de transparantie. Volgens enkele journalisten is veel informatie te versnipperd en daardoor ontoegankelijk. Een idee dat werd geopperd is dat Nieuwspoort zou kunnen optreden als belangenclub en journalisten kan helpen hun weg te vinden in overheidsdata. “Openheid van de overheid hoort bij een democratie en hoort bij een digitaal tijdperk, zo luidt de rode draad van de diverse meningen die ik over transparantie mocht noteren.”

Ook al kan het vrijgeven van informatie in eerste instantie leidden tot nog meer puzzelstukjes, het is aan de journalistiek om vervolgens zijn roep om transparantie waar te maken met kwalitatieve berichtgeving. “Om een goede gids te blijven voor de Haagse werkelijkheid in het digitale tijdperk, moeten journalisten meer dan ooit checken, dubbelchecken, bundelen, samenhang aanwijzen en duiden.”

Bekijk meer van

Wilma Haan Nieuwspoort

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.