training eu starters

— donderdag 8 januari 2015, 09:02 | 0 reacties, praat mee

Verslagenheid na bloedbad Charlie Hebdo

Veel kranten en tijdschriften wereldwijd hebben de bloedige aanslag op het redactiekantoor van satirisch weekblad Charlie Hebdo op hun eigen wijze veroordeeld. Vaak werden cartoons afgedrukt of is de voorpagina zwart gemaakt, met enkel de term 'Je Suis Charlie'. Deze solidariteitsverklaring werd op Twitter gebruikt om afschuw uit te spreken en betrokkenheid te tonen. Redacties wereldwijd gingen op de foto, waarbij ze de tekst omhoog hielden. Dagblad nrc.next verving de voor- en achterkant door een volledige cover en cartoon uit Charlie Hebdo. De krant maakte een mooi overzicht van enkele geplande covers bij collega-uitgaven. Cartoonisten gebruikten hun gereedschap om hun woede over de aanslag te tonen, met scherpe en ontroerende observaties. Laatste wijziging: 8 januari 2015, 12:04

Woede is er over tegengeluid in enkele uitgaven: zo publiceerde zakenkrant Financial Times een column waarin de schuld voor de aanval bij Charlie Hebdo werd gelegd, dat ‘muslim-baiting’ en verwijtbaar ‘dom’ te werk zou zijn gegaan. Van Time Magazine deed een oud artikel de ronde, waarin een aanslag met een brandbom uit 2011 het logische gevolg van hun ‘walgelijke islamofobie’ werd genoemd.

De Amerikaanse krant USA Today gaf een podium aan een imam, die soortgelijke conclusies trekt. De Newyorkse krant NY Daily News kreeg felle kritiek omdat het wel een foto van de standrechtelijke executie van een agent publiceerde, maar een foto van de vermoorde hoofdredacteur Stephane Charbonnier censureerde, omdat hij een editie van Charlie Hebdo - met mogelijk aanstootgevende cover - omhoog hield.

In Parijs, waar Charlie Hebdo gevestigd was, maar ook in andere delen van Frankrijk gingen mensen de straat op om te demonstreren tegen geweld en voor de vrijheid van meningsuiting. Ook in andere landen werden bijeenkomsten in het kader van Je Suis Charlie georganiseerd.

Hoofdredacteur Tim Wolff van het Duitse satirische tijdschrift Titanic stelt tegenover Deutsche Welle dat satire een mensenrecht is. Op de vraag of hij zich zorgen maakt om zijn eigen veiligheid of dat van zijn werknemers antwoordt Wolff ontkennend. “We hebben in het verleden behoorlijk kritische grappen gemaakt over de islam maar ontdekten dat moslims, in elk geval in Duitsland, vrij goed met deze vorm van humor kunnen omgaan.” Wolff stelt dat als bewezen wordt dat moslimterroristen achter de aanslag op Charlie Hebdo zitten, dat een uitgelezen onderwerp voor satire is. “Als je op satirici schiet, maakt je ons werk alleen maar meer relevant”, aldus Wolff.

Hoofdredacteur Ian Hislop van het gerenommeerde Engelse satirische tijdschrift Private Eye was gisteren enkel geschokt. Of en hoe Private Eye op de aanslag reageert is nog onduidelijk. “Vandaag lijkt er vrij weinig te lachen”, aldus Hislop gisteren tegenover dagblad The Independent.

De politie heeft inmiddels drie verdachten op het oog, twee broers van 32 en 34 uit Parijs en een 18-jarige man uit Reims. Die laatste heeft zich volgens nieuwszender France24 donderdagochtend bij de politie gemeld, omdat hij een alibi zou hebben voor de tijd waarop de aanslag plaatsvond.

Bekijk meer van

Charlie Hebdo

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.