banner festival 23

— dinsdag 4 november 2008, 13:41 | 0 reacties, praat mee

Verschoningsrecht pers wettelijk geregeld

Journalisten krijgen een recht op bronbescherming. Daarmee wordt het verschoningsrecht voor deze beroepsgroep wettelijk vastgelegd. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie dat vandaag voor advies naar verschillende instanties is gestuurd. De minister wil dat het verschoningsrecht in extreme gevallen niet geldt, bijvoorbeeld als de staatsveiligheid in het geding is. Verder geldt persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting voor iedereen - in het wetsvoorstel komt geen wettelijke omschrijving van 'de journalist'. Dit betekent dat zowel journalisten die beroepsmatig met berichtgeving bezig zijn, alsook de zogenoemde blogger van wie de activiteiten zijn gericht op het publiek én degene die ad hoc via de media deelneemt aan het publieke debat een beroep op bronbescherming kunnen doen. Van een onderscheid tussen van bestaande en ‘nieuwe’ media is dus geen sprake, aldus het Ministerie van Justitie. Laatste wijziging: 5 november 2008, 11:00

Verder handhaaft de bewindsman het bestaande beleid voor toepassing van dwangmiddelen bij journalisten - bijvoorbeeld een doorzoeking of een inbeslagneming. Ook de termijn van de gijzeling van iemand die zich ten onrechte vanwege een bijzonder ambt of beroep op zijn verschoningsrecht beroept wordt verkort.

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Vereniging van Journalisten (NVJ) noemt de voorgestelde wettelijke regeling “een positieve eerste stap, omdat hiermee bronbescherming een wettelijke erkenning krijgt”. Bruning prijst dat niet is gekozen voor strakke definiëring van het vrije beroep van journalist.

Bruning is niet helemaal tevreden: “Het is een gemiste kans dat telefoontaps, afluisteren en invallen op redacties niet expliciet in dit wetsvoorstel zijn genoemd, omdat die óók schending van de bronbescherming kunnen opleveren.” Dat de wetgeving een ruim gekozen uitzonderingsgrond ‘staatsveiligheid’ bevat, stelt de NVJ teleur. “De enige uitzondering die wij ons kunnen voorstellen betreft het voorkomen van ernstige misdrijven”, aldus Bruning.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.