training eu starters

— vrijdag 9 februari 2018, 10:05 | 0 reacties, praat mee

‘Veredelde slavenarbeid’ bij voetbalwebsites

CC BY-SA 2.0 / Jarrett Campbell

UPDATE De voetbalwebsites SoccerNews en Voetbalprimeur betalen redacteuren die ze inhuren minder dan het wettelijk minimumloon, en betalen regelmatig niet uit als schrijvers niet snel genoeg werken. Dat concludeert freelance journalist Rutger de Quay na eigen onderzoek, waarbij hij meerdere journalisten sprak die voor de genoemde websites werken. Laatste wijziging: 9 februari 2018, 13:07

“Vier stukken per uur”, moest een van de gesprokenen volgens afspraak leveren. De man in kwestie werkte van 2011 tot 2014 voor SoccerNews. “Dat is een kwartier per artikel. Daarom moest je wel quotes en verhalen van andere websites kopiëren en plakken, anders haalde je het niet.” Niet de vereiste vier stukken per uur halen, betekende volgens de gesprokene geen betaling. Hij heeft nog 680 euro tegoed van SoccerNews.

Minder dan het minimumloon
Vergoedingen bij de voetbalwebsites lopen volgens De Quay uiteen van 4 tot 7 euro, per uur. Eerder plaatste Voetbalprimeur een vacature waarin inderdaad een salaris van 7 euro per uur werd geboden, wat in de vacature ‘marktconform’ werd genoemd. Na ophef op sociale media werd de verwijzing naar de vergoeding uit de vacature geschrapt. Het minimumloon ligt anno 2018 op 72,83 euro per dag, zo’n negen euro per uur.

In een reactie tegenover De Quay noemt NVJ-secretaris Thomas Bruning dieptriest. In de media wordt volgens hem misbruik gemaakt van de ambitie en passie die jonge journalisten hebben om hun vak uit te voeren. “Hier geldt maar één advies: niet meewerken aan deze veredelde slavenarbeid. Daarmee bewijs je jezelf en je collega’s een goede dienst.”

15 euro per uur als zzp’er
Voetbalprimeur stelt in een reactie zich niet te herkennen in het geschetste beeld. SoccerNews stelt in een reactie per mail tegenover Villamedia dat de tarieven van 4 en 7 euro dateren uit het verleden en dat zijn site nu beter betaalt. “SoccerNews was in die tijd een startup en mensen die hier aan meewerkten wisten dat ze meewerkten om een jong project mee te doen doorgroeien.” Hij stelt dat zijn website voorheen voornamelijk gevuld werd door studenten, waar nu inmiddels ‘enthousiaste fulltime freelancers’ het werk hebben overgenomen. Daaraan voegt hij echter toe: “Jonge studenten die wat willen bijverdienen door over voetbal te schrijven, gaan we inderdaad niet vergoeden aan een tarief die in dezelfde lijn ligt als deze van een fulltime freelancer.”

In een reactie tegenover Villamedia stelt SoccerNews-freelancer Maikel de Lange dat het inderdaad niet zo slecht gesteld is bij zijn opdrachtgever als De Quay schrijft. “Er wordt niet ver onder minimumloon betaald. Ik ga niet ontkennen dat dit soort misstanden vroeger plaatsvonden, maar op dit moment is het behoorlijk goed geregeld”, zegt hij terwijl hij maandelijkse bijschrijvingen op zijn rekening laat zien. Die bijschrijvingen komen omgerekend uit op een uurvergoeding van 12,5 tot 15 euro per uur. Na aftrek van belastingen en sociale premies blijft van die vergoeding volgens diverse online rekentools ongeveer een bedrag over dat rond het minimumloon schommelt.

Bekijk meer van

Voetbalprimeur SoccerNews

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.