training eu starters

— maandag 2 december 2013, 14:46

INSI: Veel geweld tegen journalistes

Het International News Safety Institute (INSI) heeft de belangrijkste resultaten bekendgemaakt van een wereldwijd onderzoek naar geweld tegen vrouwelijke journalisten. 958 mensen, van wie 875 vrouwen, reageerden op de oproep van de Londense journalistieke advies- en veiligheidsorganisatie. Het blijkt dat 64.5 procent van 822 ondervraagden te maken heeft gehad met enige vorm van intimidatie, bedreiging of mishandeling. Opvallend is dat heel veel van het misbruik niet alleen gebeurde in het veld, maar ook op de werkvloer. De dader was over het algemeen man. Laatste wijziging: 22 april 2014, 18:16

De respondenten werden ook gevraagd of ze wel eens gehackt zijn, of hun telefoons afgetapt zijn of andere digitale bedreigingen hebben ontvangen. Bijna een kwart van de respondenten antwoordde bevestigend. Ook blijkt uit de resultaten dat organisaties geen cursussen of trainingen geeft op het gebied van online veiligheid.

Het is nog steeds mogelijk om mee te werken aan het onderzoek. Er komt nog een eindrapport met aanbevelingen van vrouwelijke journalisten aan organisaties om verbeteringen aan te brengen. De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) riep in november ook op om geweld tegen vrouwelijke journalisten te melden.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.