Moord op journalisten zelden bestraft
In een opiniestuk op The Guardian stelt Cilla Benkö, hoofd van het Zweedse radionetwerk Sveriges Radio, dat ze niet verwacht dat de moord op hun correspondent Nils Horner nog wordt opgelost. Journalist Horner werd begin dit jaar in Kabul doodgeschoten. Een dader is nooit gepakt. Benkö verwacht dat ook niet meer: ze schrijft dat de Afghaanse regering niet bijster geïnteresseerd lijkt de zaak op te lossen. De zaak Horner staat daarin niet op zichzelf: volgens cijfers van het International News Safety Institute (INSI) zijn er dit jaar 96 journalisten vermoord. Daarvan blijven de meeste daders onvindbaar en daarmee onbestraft. Uit nog niet gepubliceerde cijfers van de VN-organistatie UNESCO blijkt dat van 593 moorden tussen 2006-2014 een schamele 6 procent is opgelost.
Minister Koenders van Buitenlandse Zaken noemde zondag het feit dat zoveel moorden op mediawerkes onopgelost blijven een groot probleem. “Deze straffeloosheid zorgt ervoor dat de persvrijheid nog verder terugloopt. En dat terwijl persvrijheid een essentieel mensenrecht is en een waarborg voor andere vrijheden. Het kan niet zo zijn dat regimes, groeperingen en terroristen journalisten het werk ongestraft onmogelijk maken.” Afgelopen 2 november is de eerste zogeheten ‘internationale dag tegen straffeloosheid van misdaden tegen journalisten’ gehouden.
Benkö stelt dat in Arabische landen moorden op journalisten vaak voorkomen en slechts in 1 tot 3 procent van de gevallen worden opgelost. Dat mag in Europa hoger liggen, maar 60 procent van de moorden blijft ook hier zonder veroordeling van daders en opdrachtgevers. Westerse overheden moeten betrokken landen dwingen méér te doen; een van de pressiemiddelen zou het beperken van buitenlandse hulp kunnen zijn, denkt Benkö. Meer bij The Guardian