website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Veel media-aandacht voor PvdA en PVV

Dolf Rogmans — Geplaatst in onderzoek op woensdag 3 februari 2010, 13:40

Nieuws

De PvdA en de PVV krijgen de meeste aandacht in berichtgeving over de gemeenteraadsverkiezingen in de landelijke media. Dat blijkt uit tellingen van communicatiebureau Euro RSCG Bikker. Vooral het nieuws dat twee PvdA’ers het te koud vinden voor de campagne en de deelname van de PVV aan de raadsverkiezingen in Den Haag en Almere zorgt er voor dat er veel wordt bericht over beide partijen.

Euro RSCG Bikker heeft de media-aandacht voor de gemeenteraadsverkiezingen sinds 14 december 2009 gevolgd en in kaart gebracht. Het gaat om de berichtgeving in landelijke kranten (AD/Algemeen Dagblad, de Telegraaf, de Volkskrant, NRC Handelsblad, nrc.next, het Financieele Dagblad en Trouw), op internet (nu.nl, AD.nl en Telegraaf.nl) en op televisie (NOS 20 uur Journaal en RTL 4 nieuws van 19 uur 30).

Vooral de aandacht voor de PVV is voor een flink deel te danken aan de andere partijen, die in hun campagne aandacht besteden aan Wilders. Daarnaast heeft de PVV – net als TON van Rita Verdonk – veel aandacht gegenereerd door berichten over de deelname aan de verkiezingen en de benoeming van lijsttrekkers en lijstduwers.

De gemeenten waar de PVV deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen, zijn ook de gemeenten waar de meeste aandacht van de media naar uit gaat: Den Haag en Almere. Daarnaast wordt er veel geschreven over de gemeente Rotterdam, waar Wilders ook een rol speelde, ondanks dat hij in deze gemeente niet meedoet aan de verkiezingen. Wilders gaf afgelopen week namelijk een stemadvies voor Leefbaar Rotterdam.

De meest terugkerende onderwerpen in de periode vanaf 14 december 2009 zijn:
* de (start van de) campagne van de verschillende partijen – 44 artikelen;
* de deelname aan de verkiezingen (van met name PVV, Stop Wilders Nu en TON) – 39 artikelen;
* de benoeming van de verschillende lijsttrekkers en lijstduwers – 16 artikelen;
* de oproep van de PvdA om de verkiezingen te verlaten in verband met de kou – 12 artikelen
* de eventuele samenwerking tussen partijen in de toekomst – 12 artikelen

Meer informatie bij Bikker.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.